Nyíregyháza

2022.11.17. 11:51

Videó, fotók: Extracuki a Nyíregyházi Állatparkban született indiai orrszarvú

Az idén a világon nyolcadikként a Nyíregyházi Állatparkban született indiai orrszarvúborjú zárt tartási körülmények között.

Aruna, a mama komótosan járkál az India-ház belső helyiségében, s árnyékként követi kéthetes borja. Szorosan a lába mellett lépeget, ám egy idő után, megunva a kamerákat, fényképezőgépeket és újságírókat, lefekszik, s pihen pár percet. A családi idillnek a Nyíregyházi Állatparkban lehettünk szemtanúi: csütörtök délelőtt mutatták be a sajtó képviselőinek a SóstóZoo legújabb lakóját.

Az indiai orrszarvú bébi születése hatalmas zoológiai siker, hiszen már az is nagyon komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó, magányos életmódú állatokat. Mivel a nőstény orrszarvú csak néhány napig fogamzóképes, ezért a gondozók folyamatosan megfigyelték, az állatorvosi team pedig hetente vizsgálta a hormonszintjét, hogy a párzás legoptimálisabb időpontját megtalálják. Nos, erőfeszítéseiket siker koronázta, így a világon ebben az évben nyolcadikként Nyíregyházán született indiai orrszarvú borjú zárt tartási körülmények között.

Napi 20–30 liter tej

A gondozók a vemhesség előrehaladtával kamerarendszeren keresztül figyelték a „kismamát”, a bikaborjú végül november 4-én 19.56 perckor született meg – mondta el lapunknak Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, akitől megtudtuk: az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban szaporodó indiai orrszarvúcsapat három ivarérett állatból áll, melyek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében kerültek a parkba.
Az idősebb tehén, a 14 éves Jázmin 2018-ban hozta világra kicsinyét – biztosan sokan emlékeznek rá, ő volt Csülök –, s most Hansnak,  a 18 éves apaállatnak a másik tehéntől, a 11 éves Arunától született borja. A bébi most 62 kilogrammot nyom, s mert naponta elfogyaszt 20–30 liter anyatejet, naponta 1–2 kilót hízik, ivarérett korában a súlya elérheti akár a 2,5 tonnát is – mesélte a park osztályvezetője.

Szenzációszámba megy

– Ez a vastagbőrűek éve – így fogalmazott a Nyíregyházi Állatpark igazgatója, Gajdos László, utalva arra, hogy nemrégiben afrikai elefántborjú született, ezt pedig csak nagyon kevés park mondhatja el magáról. Mindkettő szenzációszámba megy, hiszen a két leginkább veszélyezett vastagbőrű állat tenyésztése zárt tartási körülmények között nagyon nehéz.

– Az indiai orrszarvúak a kipusztulás szélén állnak, hiszen mivel egyre nagyobb területek kerülnek művelés alá, a természetes élőhelyeik fogyatkoznak, illetve szétdarabolódnak. Emiatt a populációk elszigetelődnek egymástól, az állományok genetikai változatossága pedig leromlik. A faj védelme érdekében működtetik a Fajmegőrzési Programot, melynek keretében 67 állatkert 171 egyedet tart, közülük pedig Nyíregyházán négy él. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában