Mátészalka

2023.01.27. 14:46

Kortárs költők arcképcsarnoka

Minden iskola életében különleges pillanat egy állandó kiállítás megnyitása.

Fotó: Gazdag Mihály

A Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium esetében sincs ez másként, a különbség talán annyi, hogy nem a diákok alkotásait, tematikus heteken készült munkáit tették közszemlére: a magyar kultúra napjához kapcsolódva olyan kortárs költők portréiból állítottak össze egy tárlatot, akik pályatársuk, az intézményben tanító Kürti László vendégeként az elmúlt tíz évben rendhagyó irodalomórát tartottak a diákoknak.

Fotós: Gazdag Mihály

„A vers legyen veletek!” - Turczi István szavait idézte Kürti László a nyitón, melynek kapcsán lapunk elmondta: 2012 óta huszonöt költő látogatott el az Esze-gimnáziumba, főként az ő képeiket állították ki a B épületben. A portrékat Székelyhidi Zsolt készítette, aki rendszeresen fotózza kortárs költőinket, íróinkat. Kivételes mozzanatokat örökít meg, mondhatni, az alkotók mögé lát, hiszen maga is ír, eddig tíz könyve jelent meg. A válogatás gerincét Székelyhidi Versmaratonokon készített felvételei adják. A költészet napján megrendezett esemény Az év versei című antológiában szereplő alkotókat mutatja be.

Fotós: Gazdag Mihály

– Huszonnyolc fotót választottunk ki a tárlathoz, amit kezdetben időszakinak gondoltunk, és úgy terveztük, hogy március végén leszedjük, de amikor az intézményvezetőinek annyira tetszett a színvonalas összeállítás, hogy úgy döntöttek, megvásárolják a képeket, és állandó kiállításként megmarad az iskolában. A kortárs költők arcképcsarnoka természetesen még bővülni fog. 

Fotós: Gazdag Mihály

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában