Környezetvédelem

2023.04.23. 09:00

Több teherautónyi szemetet szedtek össze

Huszonöt fiatal összefogásával, alapos kétkezi munkával 30 köbméter szeméttől szabadulhatott meg a Mátyás-hegyi erdő.

Forrás: Kossuth Rádió

A Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának, Válasz-utak ifjúsági rovatának készítői egy előremutató kezdeményezéssel járultak hozzá az élővilág egészségéhez az április 22-i Föld napja alkalmából. Geri Klára és Erdős Anna a Duna Család-barát című műsorában meséltek az akció sikerességéről. A rutinos önkéntesek már több hulladékgyűjtő-akcióban is részt vettek, és úgy látják, a jó példa ragadós. Bár a szemétszedés komoly fizikai feladat, a testnek és a léleknek is felüdülést ad, de ami a legfontosabb: egy lépéssel közelebb juthatunk egy környezettudatosabb világhoz.

„Arra számítottunk, hogy a kirándulók által eldobált műanyagpalackok és zacskók fogadnak majd minket, de ennél sokkal rosszabb látvánnyal szembesültünk. Találtunk sátrat, cipőket, tévét, ágyat, babakocsit, de még 60 éves tusfürdős flakonokat is. Olyan volt, mint egy lomtalanítás. Összesen harminc köbméter szemetet gyűjtöttünk össze” – számolt be tapasztalataikról Geri Klára, a Kossuth Rádió Válasz-utak című rovatának egyik munkatársa.


„Nemcsak szemetet és haszontalan dolgokat dobnak ki az emberek, hanem mindent, amit nem használnak és nem akarnak tovább tárolni. Az egyik lány egy teljesen ép cérnakészletet is talált, amit hazavitt, mert fel tudja használni a háztartásában” – mesélte Erdős Anna, aki nemcsak a rádióban, hanem családi és baráti körében is népszerűsíti az év minden napján a tudatos hulladékkezelés fontosságát.

Az akció a Főkert hivatásos munkatársaival valósulhatott meg. A szakembereknek az a tapasztalata, hogy a kitisztított erdőterületekre később már nem szemetelnek az emberek, így szemléletformáló erővel bírnak az ilyen megmozdulások. A Mátyás-hegyi erdő környéke több teherautónyi szeméttől szabadulhatott meg a Kossuth Rádió lelkes csapata által, de még így is maradt tennivaló. Az ifjú rádiósok abban bíznak, hogy ha kitisztul a terület, védelem alá vonják majd, és később akár tanösvény is létesülhet ott.

Az akcióról a Kossuth Rádió Médiaklikk-oldalán, a Válasz-utak Föld napi adásában hallhatók további részletek.

KM

Fotók: Kossuth Rádió

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában