Nyíregyháza

2023.05.06. 15:30

Kóbor kutyák áldozata lett az őzbak

A felelős állattartás arról szól: nem az állat a hibás azért, amit tesz, hanem a gazdája.

Kiszolgáltatva a kóbor ebeknek

Fotó: Illusztráció: Szabó Endre (Tura)

Bár tart az őzbak vadászatának szezonja, most nem egy sikeres vadászatról adunk hírt, hanem egy pár hete történt sajnálatos eseményről számolunk be.

Emberre is támadtak az ebek 

– Néhány évvel ezelőtt napvilágra jött egy őzbak Nyírszőlős határában. Nem is messze a településtől, hiszen gyakran találkozott emberekkel, akik mindig örömmel nézegették a kecses állatot. A gida korában szerencsésen elkerülte a róka és a sakál éles fogait, és amint kinőtt első agancsa, elvált a testvérétől, anyjától és önálló életet kezdett. Egyre sűrűbben találkozott kutyák nyomával, és a nyomok mellett egyszer-egyszer nyúlszőr­rel, fácántollal. Hallotta a kutyák csaholását, és bár bízott erejében és tapasztalatában, azért egyre óvatosabb lett – elevenítette fel a történetet Fazekas Gergely, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Szervezetének titkára. 

– Az idén március végén aztán bajba került. A kóbor kutyák meglepték, és hiába menekült, nem tudta lerázni azokat. Egyre fáradt, de a kutyák nem tágítottak tőle. Utolsó reményével az ember közelében keresett védelmet, bemenekült Nyírszőlős egyik üres telkére. Itt a kerítésnél megszorították a kutyák és őrült ugatással próbálták a földre rántani. Az utolsó pillanatban érkezett a segítség: a lakosok igyekeztek elzavarni a kutyákat, de azok nekitámadtak az embereknek is, a segíteni akarók meghátráltak. Ez elég volt arra, hogy az egyik kutya a hasát szakítsa ki, a másik a hátsó combjába kapjon bele. Az emberek kapával, vasvillával végül elzavarták a kutyákat, de az őzön sajnos ez már nem segített – folytatta a szakember.

„Örökre felelős lettél” 

– A felelőtlenül szabadon engedett, „kitett” egykori házi kedvencekben elképesztő gyorsasággal törnek felszínre az ősi ösztönök. De sok-sok lépés kell ahhoz, hogy a kiskutyából vérengző vadász legyen. Az egykori gazdi át nem gondolt fajtaválasztása, a lehetőségeinek helytelen értékelése, életében bekövetkezett hirtelen változás, vagy csak a nemtörődömség mind-mind egy olyan fordulópont, ahol az ember társából újra vadállat lehet – vonta le a tanulságot Fazekas Gergely. 

– A felelős állattartás éppen arról szól, hogy nem az állat hibás azért, amit tesz, hanem annak gazdája. Ne feledjük, hanem inkább szívleljük meg a híres író, Antoine de Saint Exupéry gondolatát: „Örökre felelős lettél azért, akit megszelídítettél” – tette hozzá a titkár. 

KM 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában