Fehérgyarmat

2023.09.12. 10:40

Boldogan legelésző fülesek

A fehérgyarmati gazda szamárfarmja egy évekkel ezelőtt a kislányának vásárolt csacsival kezdődött.

Szon.hu

Szaploncai gazda kedvenc szamarai között

Fotó: Galambos Béla

Finom falatok reményében, „vödörszóra” gyűlnek gazdájuk köré az addig a füvet békésen csipkedő szamarak a Fehérgyarmat határában elkerített legelőn. A helyi vállalkozó, Szaploncai László tanyáján közel hetven szamár legelészik. A szamártartás a gazda kislányának évekkel ezelőtt vásárolt csacsival indult. Mára vállalkozássá fejlődött, köszönhetően a magyar parlagi szamarak korrekt tartására (is) pályázható „fejpénznek”, ami nem is olyan kevés: fülenként kétszáz euró évente. 
Növekvő tenyészkancaszám 
A két évtizede működő, azóta a magyar parlagi szamár fajtát elismertető, majd védett őshonos fajtává nyilváníttató Magyarországi Szamár­tenyésztők Egyesületének (MSZE) több mint 120 tenyésztői közösségből álló tagsága kezén közel ezer tenyészkanca volt a múlt évi felmérés szerint. Feladatuknak tartják a hagyományos magyar parlagi szamár jellegű egyedek kiválogatását, a tenyésztésbe vont nőivarú egyedek létszámának növelését, valamint további tenyésztésre alkalmas szamarak felderítését.

Szaploncai gazda kedvenc szamarai között
Fotó: Galambos Béla

 
Többet érdemlő okos fülesek 
A 2010-től indult védett őshonos és veszélyeztetett állatfajták tenyésztőinek szóló támogatások – ez szamarak esetében 400 eurónak megfelelő forintösszeg egyedenként és évente – sokat segítettek abban, hogy az elmúlt években nőtt valamelyest a hazai tenyésztők által tartott magyar parlagi szamarak ­száma. 
A támogatás elnyeréséhez több feltételnek is meg kell felelni, ahogy az egyesületbe belépő gazdáknak is be kell tartaniuk a tenyésztési programot. Mint minden MSZE-tagnak, a gyarmati agrárvállalkozónak is nem kevesebb a célja, mint hogy ez a történelemhez számos ponton kapcsolódó állatfaj végre Magyarországon is méltó módon és helyen integrálódhasson a tudatosan tenyésztett háziállatok körébe, mint több más európai országban, ahol a szamártenyésztő egyesületek évtizedes múltra tekinthetnek vissza. 
Az egyesület ugyanis szeretné minél szélesebb körben megkedveltetni és elterjeszteni ezt a mindmáig igazságtalanul mellőzött fajt, melynek adottságai, nyugodt természete, alkalmazkodó­képessége és intelligenciája tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy családi hobbiállatként tartsák, de arra is, hogy gazdaságokban kisebb-nagyobb munkákat elvégeztessenek velük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában