Nyíregyháza

2023.09.29. 19:26

Nyitva volt a görög udvar...

Egy nagy adag lelkiséggel fogadták azokat, akik betértek pénteken a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolára.

Szon.hu

Nyitva volt a görög udvar...

Fotó: Dodó Ferenc

– A nyitottságunkat szeretnénk üzenni ezzel a rendezvénnyel, nem csupán abban az értelemben, hogy intézményünk nyitva áll a tanulni vágyó fiatalok előtt, hanem az egymás felé fordulás és befogadás értékét is szeretnénk közvetíteni. Mert a nyitottságunk visz minket közel Istenhez. Sokszor azért nem találjuk a Jóistent, mert be vannak zárva szívünkön azok az ajtók, amiken keresztül meghallhatnánk az Ő szavát, így a mai rendezvény is egy ilyen „ajtónyitás” – mondta Kocsis Fülöp érsek-metropolita a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rendezvényén, a Kutatók Éjszakáján. Fülöp atya ezzel a gondolatsorral előadását is összefoglalta. A görögkatolikus hagyományokat bemutató, és a lelkiséget érintő témák is előkerültek ezen az estén. A Kutatók Éjszakájának egyik fontos célja,  hogy betekintést nyújtson a felsőoktatási intézmények életébe, s ezáltal közelebb kerüljön egy-egy főiskola a leendő hallgatóihoz.

Papnövendékek, civil szakok

Kocsis Fülöp kérdésünkre felidézte: – A jelenlegi intézmény abból a szemináriumból nőtt ki, melyet Dudás Miklós püspök 1950-ben hozott létre, ekkor indult el Nyíregyházán a papképzés. Majd később Keresztes Szilárd püspök ezt kiszélesítette, világiak számára is elérhetővé tette, így mára – a papképzés mellett – egy széles, több tudományterületet felölelő főiskola jött létre – mondta el az érsek.
A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán 250-en tanulnak jelenleg. Az intézmény rektorától, dr. Odrobina Lászlótól megtudtuk, képzési palettájukon új szakok is fellelhetők. Az alapképzéseken  (papképzés, teológusképzés, kántorképzés, hittanár szakpárban) túl a mesterképzésben jelentek meg olyan területek, melyeket az egész országban csak itt oktatnak: vallási örökség és turizmus, vallásdiplomácia, valláspolitika szakok.

Zene, palacsinta, tollaslabda

– Sokáig gondolkodtam rajta, mi számomra az ideális hivatás, és emlékszem, annak idején az utolsó percben adtam be a jelentkezési lapomat a Szent Atanázra, visszagondolva a lehetőségekre, örülök neki, hogy volt bátorságom rálépni erre a különleges útra – erről már Zsohár Zsófia hittanár–nevelőtanár szakos, negyedéves hallgató beszélt lapunknak, ugyanis maguk a hallgatók meséltek a jelenlévőknek arról, mit nyújt számukra ez az iskola.
Zsófi megjegyezte, rendkívüli ez a rendezvény, mert valóban közelebb viszi a közösségüket a város diákságához.
– Sokan kíváncsiak az iskolára, a múzeumra, a vallási környezetre – mondta Zsófia.
S valóban egy családias hangulatú Kutatók Éjszakája sikeredett a görögkatolikusoknál, már a délután folyamán megtelt a főiskola és a múzeum közös udvara, a gyerekek a zöld gyepen játszottak, a fiatalok a másik végében beszélgettek, sült a palacsinta gasztrosarokban, és szóltak az akusztikus hangszerek a színpadon.
Ismét egy rendkívüli találkozásra hívták a városlakókat a görögkatolikusok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában