Nyíregyháza

2023.10.31. 12:12

A tigrisek sem faragtak rá a tökökkel (fotók, videó)

A Halloween jegyében kedden tökös finomságokkal lepték meg az állatpark lakóit.

Csáki Alexandra

Meglepetéssel készültek a gondozók és az Ózoon Hotel vendégei a Nyíregyházi Állatpark lakóinak: kifaragott, finomságokkal töltött Halloween-tökökkel ajándékozták meg a fehérkezű gibbonokat, az ázsiai elefántokat, a szumátrai tigrist, a fehér tigrist és oroszlánt. A szezonális csemegét hétfőn faragták ki a szállóban, és az ír ünnep dél­előttjén, Révészné Petró Zsuzsa rendhagyó idegenvezetése mellett adták át az állatoknak.

– Már hagyomány, hogy az az őszi szünetben tökös csemegékkel kedveskedünk a Nyíregyházi Állatpark lakóinak. Minden esztendőben három állatkerti szállodánk valamelyikének vendégeit kérjük meg, hogy faragják ki a tököket. A gyerekek választhattak, hogy mely fajoknak szeretnék elkészíteni a meglepetést, s miközben dolgoztak, meséltem nekik az itt élő állatokról, legfőbb tulajdonságaikról – mondta el a park osztályvezetője, s hozzátette: a szórakoztatás mellett nagyon fontosnak tartják az edukációt.

A húsevők is jól jártak

– A nagymacskákat nyilván nem hozza lázba a tökcsemege, kivéve, ha husival béleljük ki. Őszintén szólva mi is kíváncsiak vagyunk, hogyan reagálnak majd az állatok a Halloween jelképére – jegyezte meg Révészné Petró Zsuzsa, aki azt is elárulta, hogy a gibbonok – a tenyészcsapat és az utódok egyaránt – gyümölcsökkel és zöldségekkel teli tököket kapnak, az ázsiai elefánt azonban üresen ropogtatja el.

– Ezek az állatok naponta mintegy 150 kilogramm takarmányt fogyasztanak el, így az ajándék tökökkel is villámgyorsan végeznek majd. Ezzel a tempóval valószínűleg az ízét sem érzik majd a csemegének – summázta a szakember.

A hotel vendégeiből verbuválódott kis csapat útra kelt, s rövid séta után a fehérkezű gibbonok kifutójánál állt meg. A gondozók kitették a finomságokkal teli tököket, majd legnagyobb csodálkozásunkra idegenvezetőnk utánozni kezdte gibbonok jellegzetesen dallamos énekét – ezt sikerült megörökítenünk, a videó a szon.hu-n megtekinthető meg –, mire megjelentek a majmok és hozzáláttak a majszoláshoz.

Nasi helyett porfürdő

Az ázsiai elenfánthölgyek szintén érdeklődve indultak a nasi felé, ám a domináns nőstény úgy döntött, egyedül fogyasztja el az ajándékot. A gyerekek persze nagyokat nevettek a jeleneten: míg az egyik elefánt komótosan falatozott, a másik igyekezett megkaparintani egy-egy lehulló darabkát – persze sikertelenül. A harmadik ormányos hamar belátta, hogy számára elmarad a Halloween, így inkább alapos porfürdőt vett...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában