Nyíregyháza

2023.11.12. 12:11

Jutalomból utazhattak a jó tanulók

Az MTA Könyvtárában és az Országházban is látogatást tettek a diákok.

Szon.hu

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai jutalomkiránduláson vehettek részt: a „Könyvtár+” úticélja Budapest volt. Tizennyolc olyan tanuló látogatott el a napokban az Országházba és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központba, akik szavalóversenyen, országos, vármegyei, iskolai magyar- és történelemversenyeken sikereket értek el.

Forrás: facebook/Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 

Az MTA Könyvtárában megismerkedhettek a könyvtár történetével, majd egy jó hangulatú, tartalmas beszélgetés keretében az első magyar női Nobel-díjas tudósunk, Karikó Katalin munkásságáról, életéről szerezhettek érdekes információkat, s megnézték a számos kitüntetéséből, tanulmányaihoz kapcsolódó személyes tárgyaiból, jegyzeteiből, leckekönyvéből álló kiállítást. Az olvasóteremben folyóiratkülönlegességekkel kedveskedtek a kölcseys diákoknak a könyvtár munkatársai, így belelapozhattak a Pesti Napló 1867-es számaiba, de a világ első tudományos lapjába, az 1665-ös Journal des Sçavans francia nyelvű folyóiratba is. Az Országházban tett séta során az épületről, a parlamenti munkáról, s érdekességekről hallhattak. A tartalmas, inspiráló kiránduláson Bánhegyesi Erzsébet és dr. Antalné Porkoláb Katalin tanárnők kísérték el a tanulókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában