Nyíregyháza

2024.02.24. 13:14

Hagyományos és nem mindennapi ízélmények

A tiszaeszláriak mellett a dél-koreaiak is sikert arattak a disznótoros fesztiválon.

Csatári Jázmin Abigél

Fotó: Dodó Ferenc

Enyhe esővel indult a szombat, de ez sem tántorította el a látogatókat az idén hatodik alkalommal megrendezett Nyírségi Disznótoros Fesztiváltól, amellyel együtt a XXII. Böllérversenyt is megtartották a Sóstói Múzeumfaluban. Az ünnepélyes megnyitó utáni felvonulást kitörő örömmel fogadták az emberek, a télűző kántálások mellett a saját hangunkat is alig hallottuk, de meglett a hangoskodás eredménye: a rossz idő azonnal eltűnt, s eluralkodott a tavaszi hangulat.

A böllérversenyre most is több mint 20 csapat érkezett, hogy összemérje főző tudását, a látogatók pedig tízezer adagnál is több ételt kóstolhattak. Az előző évekhez hasonlóan fogópálinkával kínálták a vendégeket, akik végigkísérhették a sertéshús feldolgozását a különböző standoknál, kezdésként pedig jöhetett a hagymás vér, a szalonna, a tepertő és a zsíros kenyér. Ahogy a nap díszvendége, a zsűri elnöke, Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész fogalmazott: olyan, mintha egy főpróbán lennénk a színházban, ahol azelőtt láthatjuk a történéseket, hogy az a nagyközönség elé kerülne. Dr. Nagy István agrárminiszter szerint át kell élnünk az olyan csodás élményeket, mint ez a fesztivál, hiszen ez különböztet meg minket a világ többi részétől. Erre biztatta a közönséget Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is.

Csapatépítő hurka

A közös sütés-főzés szórakozás, de csapatépítő program is egyben: több nyíregyházi cég is képviseltette magát a fesztiválon.

Az Eissmann Group Automotive Kft. hagyományos kolbásszal, hurkával, tepertővel készült, valamint a gyerekeknek játékokkal is kedveskedtek. Böszörményi Attila, a cég ügyvezető igazgatójának csapata már harmadszor van jelen a versenyen, s mivel a dolgozóik családtagokat is hívhattak, nagyjából 300 kiló kolbászt és hurkát töltöttek meg előre, hogy a kóstolójeggyel rendelkezők mellett mindenkinek jusson a finomságból. Az Eissmann portája az előző években is bezsebelhetett néhány díjat, de elsősorban az volt számukra a fontos, hogy jól szórakozzanak és közös élmény legyen a sütés, főzés az alkalmazottaknak. A megnyitó után mindössze egy órával már több száz vendégnek adtak enni, így rendesen fogytak az adagok.

Aszús kolbász

A tiszaeszlári csapat ezúttal sem hagyhatta ki a programot. Utunk a címvédő csapathoz vitt minket, de olyan sokan voltak, hogy bejutni sem volt egyszerű. Kovács Andrásék azonban számítottak a nagy forgalomra, s ugyan az előző két év győzelmei után kisebb nyomás nehezedett rájuk, mégis remekeltek: közel két mázsa hússal dolgoztak. A már megszokott, mangalicából megálmodott ételeiken kívül egy újdonsággal is kedveskedtek: a véres hurka kaporral bolondítva tavaly sikert aratott, a kolbász egy részébe viszont most tokaji aszút kevertek, amely kicsit édessé tette az ételt. A 60 fős csapatuk és a tiszaeszlári önkormányzat ezúttal is odatette magát: annyi húst, alapanyagot hoztak, hogy nem volt hozzá elég kemence. Az újdonságok mellett persze megmaradt a toros káposzta, valamint a párját ritkító húslevesük, amelyet volt szerencsénk megkóstolni. 

Utazás a Távol-Keletre

Meglepő módon nem csak magyar ízekkel találkozhattunk: idén először egy dél-koreai porta is megmutatta, milyen egy jó bulgogi vagy japchae. A W-Scope Hungary Plant Kft. és a Victoria Garden Hotel és Étterem együtt szerette volna bevezetni a szabolcsi lakosokat a savanykás és csípős ázsiai konyha világába, s reménykednek, hogy hamarosan koreai étterem nyílhat Nyíregyházán. Ahogy közeledtünk a sátorukhoz, azonnal fülünkbe mászott a k-pop zene sajátos dallama, orrunkat pedig megtöltötte a fűszeres, szójaszószos illat. Az ázsiai konyha kicsit másképp dolgozza fel a sertést. Náluk a legfontosabb elem a 12 órás marinálás: ekkor a hús egy zöldséges, speciális fűszeres szószban pihen, hogy jól összeérjenek az ízek. A pontos receptet azonban nem árulták el, mivel a séfek szívügye, hogy azt titokban tartsák. A disznó japchae, grillezett disznónyak, sertésnyárs, valamint a barbeque az egyik legkedveltebb étel a távol-keleti országban, amelyet még dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere is megkóstolt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában