Nyíregyháza

2024.03.03. 11:15

Panyolán csapta meg a szilvacefre illata

Dr. Kósa Lajos versenyzői pályafutása legjobb eredményének tartja a párlataival elért sikereket.

Galambos Béla

A pálinka hazai „Oscarjának” is nevezett ünnepélyes díjkiosztó gálán, Debrecenben adták át a XIV. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny győzteseinek járó elismeréseket. A Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésére 1839 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is. Az abszolút győztes Sáppusztai Pálinkafőzde a legjobb pálinka címet is elhódította. 

Takács László versenyigazgató a gálán elmondta, a kereskedelemben kapható pálinkák között 30 championt, azaz nagyaranyérmet osztottak ki. 
A magán- és bérfőzetőknél 50 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből, amelyek közül ötöt jegyez a nyíregyházi dr. Kósa Lajos. A szakmában magasan jegyzett magánfőző meséli, panyolai születésűként hamar kapcsolatba került a pálinkával, hiszen már gyerekként segítségére volt édesapjának az alma-, körte- és a Panyolán őshonos nemtudomszilva-cefrék elkészítésében. Nem tagadja, azóta is a szilva a kedvenc pálinkája.

Dr. Kósa Lajos és fia
Fotó: Galambos Béla
A legjobb magánfőző - díjátvétel

Párosban kezdődött 

– Ahogy felnőttem, lelkes fogyasztóvá is váltam, és kezdetben bérfőzetőként készítettem pálinkákat – vall szakmai pályafutásáról a mára országos hírnévre szert tett pálinkamester, aki a hungarikumnak számító nedű iránti elköteleződésében is hű társként számíthat feleségére és két fiára. Nyírszőlősön él: – Szomszédommal és barátommal, Ecsedi Jánossal 2019-ben közösen vásároltunk egy 100 literes kisüsti főzőberendezést, és belevágtunk a magánfőzésbe. Közösen versenyeztünk 2020–2022 között, méghozzá sikeresen, mert 2021-ben kategóriagyőzelmet szereztünk a porrogi pálinkaversenyen egy feketeberkenye-párlattal. A 2022-es versenyszezont is szép eredményekkel zártuk a Quintessence és a Magnus Spiritum párlatversenyeken, ahol kategóriagyőzelmeket szereztünk, de szépen csillogó érmekkel tértünk haza a gyulai Brillante-ről, a Scientia párlatversenyen pedig a verseny legeredményesebb magánfőzői lettünk. 
Ami a szakértelmet illeti, a 43 esztendős pálinkamester semmit nem bízott a véletlenre. Időközben elvégezte a gyümölcspálinka-gyártó OKJ-s képzést és a Pavlinkum Akadémia párlattechnológiai és profilanalitikai kurzusát is teljesítette.

A szabolcsi pálinkászok klubja

Önállóan még följebb 

A versenyeken addig is sikert sikerre halmozó nyírszőlősi főzőpáros útjai 2022-ben elváltak. Kósa Lajos immár önállóan, 2023-ban a ­Quintessence és a Pannónia párlatversenyen több kategóriagyőzelmet és számos aranyérmet szerzett, a Magnus Spiritum párlatversenyen pedig az összesített eredmények alapján elnyerte a legeredményesebb magánfőző díját. Ugyanebben az évben olyan sikerrel vett részt a Brillante pálinkaversenyen, hogy eredményei láttán felkérték, vegyen tevékenyen részt a Gyulai Pálinkafesztivál híres ceremóniáján, a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának összeöntésén. Tavaly ősszel a Szatmár-Beregi Pálinkalovagrend párlatversenyére is nevezett, ahol a „szilva” és az „egyéb gyümölcsök” kategóriát is megnyerte.

Szabolcsi pálinkászok ezüstös csapata

PálinkÁSZ-ezüst 

– Jól kezdődött a 2024-es versenyszezon számomra, hisz a Quintessence párlatversenyen 10 arany-, 10 ezüst- és 5 bronzéremmel, valamint 5 kategóriagyőzelemmel a verseny legjobb magánfőzőjének járó díjat is megkaptam. Ezt tartom versenyzői pályafutásom legjobb eredményének. A verseny idei újítása a csapatverseny bevezetése volt, amin Szabolcsi PálinkÁSZok néven Krajnyák Zoltán és Szőllősi Kristóf barátaimmal közösen elindultunk, és a 2. helyen végeztünk. Ez a sikeres csapat lényegében már 2023-ban létrejött Szabolcsi Pálinka Klub néven a tagok szakmai fejlődése és egymás segítése céljából. Továbbra is célunk a tagok szakmai továbbfejlesztése, ezért néhány barátommal tervezzük, hogy idén részt veszünk az ongai 90 órás pálinka- és párlatértékelő tréningsorozaton – vall a lankadatlan ismeretszerzés fontosságáról is a nyírszőlősi párlatkirály, aki tudja, nincs egyedül: „Hálát adok Istennek, hogy kegyelméből mindezt elértem, és köszönöm családomnak, kiváltképp feleségemnek a sok segítséget, türelmet és lemondást, nélkülük ez nem sikerült volna.” 

Krajnyák Zoltán (balról), Lakatos Tibor, dr. Kósa Lajos – ők hárman 45-öt hoztak a szabolcsi „különítmény” 50 érméből 

Szabolcsi érmek

A XIV. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen magas minősítésekkel díjazott magánfőzőink 
Dr. Kósa Lajos eredményei: öt kategóriagyőztes párlat: nemes bodza, kántorjánosi meggy, som, borzag, meggy-málna-berkenye. 
A további 5 aranyérmes: Goldrich kajszi, Katalin cseresznye, nemtudom szilva, starking alma, mandarin párlatok. A fentiek mellett 10 ezüst- és 5 bronzérem. 
Krajnyák Zoltán eredményei: a fuji alma párlata kategóriagyőztes lett, a további 5 aranyérmes: kökényszilva, magyar kajszi, tegera szilva, tölgyfahordóban érlelt besztercei, valamint lepotica szilva párlatok. A fentieken kívül 8 ezüst- és 2 bronzérem. 
Szőllősi Kristóf eredményei: 2 aranyérmes, Bereczki bőtermő birs és cigánymeggy párlatok mellett 2 ezüst- és 1 bronzérem. 
Lakatos Tibor eredményei: 2 ezüst- és 2 bronzérem. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában