Autóvilág

2020.06.12. 07:21

Új mérföldkő a környezetkímélésben

Az elektromosautó-vásárlást ösztönző állami pályázat február óta szünetel.

Fontos mérföldkőhöz érkezett 2020 májusában a magyarországi elektromobilitás: a zöld rendszámos autók száma elérte a 20 ezret, így kevesebb mint két és fél év alatt több mint négyszeresére nőtt a környezetkímélő autóállomány az országban – tette közzé a villanyautosok.hu.

Példátlan növekedés

A kizárólag elektromos árammal hajtható autók (5E) száma 9018-ra nőtt, így az összes autón belül 45,1 százalékra emelkedett a legtisztábban üzemeltethető autók aránya, amire 2018 novembere óta nem volt példa.

Plug-in hibrid (5N és 5P együtt) autóból május végén 10 997-nek volt zöld rendszáma. Májusban tisztán elektromos autóból mindössze 258 kapott különleges rendszámot, ami 36 százalékkal kevesebb, mint a márciusi adat.

Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az elektromosautó-vásárlást ösztönző állami pályázat február óta szünetel, a következő program csak jövő hétfőn indul.

Ebben a köztes időszakban többnyire a korábbi pályázat támogatásával már megrendelt autókat adják át. A zöld rendszámos plug-in hibrid állomány 252 darabbal bővült, ami szintén látványos visszaesés a februári 440 darabos növekményhez képest.

Mivel ezt a piacot elsősorban a használt autók importja hajtja, a visszaesés mögött valószínűleg a koronavírus-járványhelyzet miatt sok helyen még fennálló korlátozások állhatnak.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában