Helyi gazdaság

2024.05.18. 11:30

A vártnál gyengébb lehet a meggytermés

Tarnavölgyi Gergely

A hazai meggytermés 2023-ban 57 ezer tonna volt

Forrás: Forrás: MW-Archív

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács május elején készítette el az idei meggyszezonnal kapcsolatos prognózisát. Az elemzés részleteiről a szervezet csengeri származású elnökét, dr. Apáti Ferencet kérdeztük.

– Az idei gyümölcsszezon sem tekinthető átlagosnak, már ami az évjáratot, azaz a klimatikus és az időjárási hatásokat illeti. Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a szokásosnál mintegy 3 héttel hamarabb indult a vegetáció. A meggy virágzása is „lement” szinte az egész országban, nagyobbrészt március végén, április első dekádjában, ami a tavalyi jó alapok miatt bőséges, jó terméssel kecsegtető virágzást jelentett – kezdte a szakember, majd hozzátette: a kezdeti derűre gyorsan jött a ború.

Helyenként kiábrándító

Dr. Apáti Ferenc szerint a nagyon jó virágzás ellenére sem látunk jó termést, sőt helyenként bizonyos tekintetben kiábrándító a kép a virágzáskori kilátásokhoz képest. A meghatározó ágazati szereplők (lé-, hűtő- és konzervipari vállalatok, integrátorok, TÉSZ-ek, termesztők) körében május elején elvégzett előzetes felmérésünk alapján az idén a tavalyihoz hasonló, átlag alatti termésre számítunk, ami megfelelhet egy 50-60 ezer tonna közötti mennyiségnek. Erősen nehezíti a tisztánlátást és a becslést, hogy fajtánként, régiónként, mikrokörzetenként, de még egy gazdaságon belül ültetvényenként is nagyon eltérő, heterogén a kép.

Az előző évi termésről

A hazai meggytermés 2023-ban 57 ezer tonna volt. Ez az átlag alatti termés alapvetően a tavaszi fagyokkal, a kedvezőtlen virágzáskori időjárással, az erős moníliafertőzéssel, illetve – a 2022-es extrém aszályból kifolyólag – valószínűsíthetően a rossz virágkondícióval volt összefüggésben. A 2022. évben 67 ezer tonna meggytermést takarítottunk be, melyre az aszály nyomta rá a bélyegét (apró gyümölcsméret, nehéz betakaríthatóság, száraz gyümölcshús, rossz feldolgozhatóság), de átlagos csapadékviszonyok mellett ez az év akár 80 ezer tonna feletti termést is hozhatott volna. Terméspotenciálunk egy közepes évjáratban 70 ezer tonna körüli.

– A vártnál gyengébb termésnek döntően időjárási okai vannak. A március 19-20-án érkező fagyok még virágbimbós állapotban érték a meggyet, ezek jelentős károkat csak kevés ültetvényben okoztak, de látensen rányomhatták bélyegüket a virágok termékenyülő képességére. A helyenként robbanásszerűen, máshol vontatottan végbemenő virágzás időszakában szokatlanul meleg volt, 25-30 Celsius fok közötti napi maximum hőmérsékletekkel, alacsony relatív páratartalommal és gyakran erős széllel. A virágzás vége felé vagy befejeződése után rövid idővel beköszöntött egy másfél hetes, erősebb lehűlési hullám alacsony hőmérsékletekkel, borult, fényszegény időjárással. Ezek klasszikusan azok a körülmények, melyek a virágzást követő kb. négy hétben nem kedveznek a terméskötődésnek – sorolta a FruitVeB elnöke, aki mindenesetre felhívta a figyelmet, hogy a termésbecslés ilyen korai időszakban még nagyon nagy bizonytalansággal terhelt. Jelenleg még abszolút kiszámíthatatlan, hogy ennyi időjárási anomália miatt milyen lesz a tisztuló hullás mértéke, hogyan alakulnak a csapadékviszonyok és ezzel együtt a gyümölcsméret, lesznek-e az érési időszakban váratlan meglepetést jelentő növényvédelmi károkból eredő kiesések (antraknózis, monília, cseresznyelégy, stb.), mennyire lesz csapadékos a szüreti időszak és milyen esetleges repedési károk keletkeznek.

– Jelenleg még mindig úgy tűnik, hogy 10-14 nappal korábban fog indulni a meggy betakarítása, illetve a feldolgozóipari szezon: az Érdi bőtermő szürete akár június 5-10. között elindulhat – tekintett előre dr. Apáti Ferenc, majd kitért a nemzetközi meggypiacra.

Lengyel és szerb termés

Eszerint a hazai meggypiaci pozíciót jelentősen meghatározza a lengyel és szerb termés. Eddigi mértékadó információk alapján a lengyelek április végén 30-50 százalék közötti terméskieséssel járó fagykárokat szenvedtek el. A lengyel meggytermés egy átlagos évben 160-180 ezer tonna, vagyis egy 30-50 százalékos terméskiesés megfelel egy magyarországnyi termésnek. Mindez már önmagában elegendő oknak látszik, hogy az idén keresleti piac alakuljon ki. A szerb termésről kevesebb megbízható információ áll rendelkezésre, de itt is várhatók 20 százalék körülire becsült terméskiesések, ami szintén a piac keresleti jellegét fogja erősíteni.

– Mindezen jelentős bizonytalanságok a hazai és európai termésben arra kell ösztönözzék a meggypiac szereplőit, hogy ne „kapkodjanak” a szerződéskötésekkel, mert egy-két hét leforgása alatt is sokat változhatnak a termés-, ár- és piaci kilátások – emelte ki a szakember.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában