Nagyecsed

2019.05.10. 11:40

Emberölés, fogolyszökés – Beismerte a bűnösségét, tárgyalást akar

Két napra jöhetett ki a börtönből tavaly nyáron, ezalatt Z. S. megölte a 19 éves élettársát Nagyecsed határában.

– Nagyon, nagyon megbántam. Bárcsak vissza tudnám csinálni az egészet – mondta pénteken az előkészítő ülésen Z. S., akit kéz- és lábbilincsben, a megszokottól szigorúbb őrizet mellett kísértek a büntetésvégrehajtási-intézet munkatársai a Nyíregyházi Törvényszékre.

A vádiratot ismertető ügyész elmondta, hogy a 30 éves férfi tavaly június 14-e és 16-a között két nap eltávozást kapott a börtönből, ahol a büntetését töltötte. Találkozott az élettársával 16-án reggel, s elmondta neki, hogy nem akar visszamenni a börtönbe, szökjenek meg. A lány megpróbálta erről lebeszélni a férfit, aki ezen feldühödött és egy cipőfűzővel megfojtotta a barátnőjét. A holttestet aznap délután egy ismerőse találta meg egy a Nagyecsed melletti erdős területen, Z. S.-t pedig másnap Fábiánházán egy lakatlan házban fogták el. Az ügyész emberöléssel és fogolyszökéssel vádolta meg a többszörös visszaeső Z. S.-t, s ezért – amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz –, 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra tett indítványt.

Túl soknak tartotta a 20 évet

Dr. Gunyecz Zoltán bíró elmondta, az előkészítő ülésen lehetőség van beismerő vallomást tenni és a tárgyaláshoz való jogáról lemondani. Ha a bűnösség beismerését a bíróság végzéssel elfogadja és lemond a tárgyalásról, az ügyészi tényállás és a bűnösség kérdése már nem vitatható.

– Igen, elismerem a bűnösségem – válaszolta Z. S., majd az ügyész kérdésére megerősítette, hogy mind az emberölésben, mind a fogolyszökésben bűnös, s minden úgy történt, ahogy az a vádiratban elhangzott. A férfi rákérdezett, hogy pontosan mit is jelent a tárgyalásról lemondás. Amikor a bíró kifejtette, hogy ebben az esetben nem hallgatják meg a tanúkat és a szakértőket, nem folytatják le a teljes bizonyítást, csak a büntetés mértékével, az enyhítő és súlyosító körülményekkel „van dolga” a bíróságnak, Z. S. rákérdezett, hogy ha nincs tárgyalás, akkor annyit fog kapni, amit az ügyész mondott? – Attól többet nem – válaszolta a bíró, s ekkor Z. S. még ezt is elfogadta, majd később visszakérdezett, hogy mennyi lenne a maximális büntetés, amit kaphat? A bíró elmondta: többszörös visszaesőként emberölésért és fogolyszökésért 23 és fél évet kaphat. „Most, hogy megtudtam, 23 év a plafon, nem szeretném elfogadni” – mondta Z. S., és ez mindenkit meglepett a teremben.

Nem akar távmeghallgatást

– Higgyék el nekem, tisztelt bíróság, hogy nagyon megbántam. Én nem akartam megölni Szandit, hiába próbáltam, nem tudtam éleszteni. Lemerült a telefon, hívni akartam én oda a rendőröket, a mentőket. Ezért mentem el a szólni családomnak, hogy mit tettem – hangzott el a tárgyalóteremben. – Szandi nekem csütörtökön folyamatosan azt mondta, hogy ne menjek vissza, szeret és maradjak vele. Mondtam, hogy megbeszéljük, mert nekem akkor elveszik a kedvezményemet, meg külön még éveket rátesznek. Után meg azt mondta, hogy menjek vissza. Azt hittem, hogy valakije van, ezért mondja ezt. Ezen vitáztunk össze – magyarázta, s nem mondott le a tárgyalás jogáról. Szakértők és tanúk meghallgatásával június 24-én és július elsején folytatódik az ügy. A tárgyalásra a bíró személyesen már nem akarta megidézni a tiszalöki börtönben fogvatartott vádlottat, azonban Z. S. határozottan kijelentette, nem akar távmeghallgatást: „az életemről van szó, itt akarok lenni személyesen”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában