Nyíregyháza

2019.09.25. 14:00

Középpontban a biztonságunk

A rendezvény üzenete: odafigyeléssel, a szabályok betartásával a balesetek megelőzhetőek.

Minden gyerek ki akarta próbálni, hogyan tud tüzet oltani | Fotók: Sipeki Péter

Tüzet oltani, felülni a szimulátorra, kipróbálni, mennyire vagyunk képesek a mozdulatainkat koordinálni részegszemüvegben, kitölteni hibátlanul a tesztlapot, megtalálni a képen minden szabálytalanságot, ami munkavégzés közben jelent komoly veszélyt, megtanulni, hogyan segíthetünk valakinek, ha baleset érte, valamint megismerni a kereső- és mentőkutyákat.

Éljünk biztonságban!

A teljesség igénye nélkül csupa izgalmas program, ami kedden mindazokat várta, akik ellátogattak a biztonság hete nyíregyházi rendezvényére. A rendőrség, a katasztrófavédelem, a megyei kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi főosztálya, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület szakemberei játékos formában, nagyon komoly témára irányították rá a figyelmet.

Minden gyerek ki akarta próbálni, hogyan tud tüzet oltani | Fotók: Sipeki Péter

– A Biztonság Hete programsorozattal az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet: odafigyeléssel, a szabályok betartásával a balesetek megelőzhetőek. Közös célunk, hogy minél biztonságosabban közlekedhessünk és élhessünk. Ebben van fontos szerepe a felvilágosításnak, amit már óvodáskorban elkezdünk – hangsúlyozta Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. A gyerekek fogékonyak az új információkra, gyorsan megtanulják a szabályokat, s azt a szüleiknek is átadhatják. – Persze, nemcsak ma, hanem mindennap fontos számunkra a biztonság, folyamatosan fel kell hívni a gyalogos-, kerékpáros- és autósközlekedés veszélyeire, a szabályokra a figyelmet – tette hozzá az alezredes.

Tűzvédelmi tudatosság

A lakástüzek kialakulására, azok megelőzésére, az őszi és téli időszak veszélyeire, a szén-monoxid-mérgezésre, a megelőzés fontosságára fókuszált a katasztrófavédelem.

– Sajnos, a tűzvédelmi tudatosságban még vannak hiányosságok, hiszen egy felmérésből kiderült, sokan vízzel oltanák el az olajtüzet, nem tudják, milyen számon kell segítséget kérni. A lakás- és a kéménytüzek kialakulásában, továbbterjedésében közrejátszik a nem megfelelő tüzelés-fűtés. Előfordul, hogy a tüzelőberendezésbe a fa mellé műanyag palackokat, csomagolóanyagokat, rongyokat tesznek, ez a füstelvezetők állapotának rohamos romlását eredményezi, amely nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet – magyarázta Leskovics Zoltán alezredes, tűzoltósági főfelügyelő.

– Csak az elmúlt héten 35 szabadtéri tűzhöz vonultak a kollégáink, ennek a veszélyeiről is kell beszélnünk – mondta a megyei tűzmegelőzési bizottság ügyvezető elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában