Vámosoroszi

2019.12.18. 17:05

Többen támadtak az idős nőre az otthonában – letartóztatták őket

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak és a sértett távolabbi rokonok.

a thief arrested with handcuffs and wearing a black shirt

Forrás: Illusztráció/Dreamstime

Fotó: Dario Lo Presti

A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírája 2019. december 18-án a társtettesként, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban 2020. január 18-ig elrendelte L.G. és B.D. gyanúsítottak letartóztatását. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak és a sértett távolabbi rokonok, így családi kapcsolataik révén ismerték szokásait és tudták, hogy a sértett a reggeli órákban egyedül tartózkodik otthonában.

2019. október 12-én hajnalban a gyanúsítottak és harmadik társuk megjelentek a sértett Fehérgyarmathoz közeli lakásánál. Megvárták, míg a fia távozik az ingatlanból, majd B.D. és L.G. gyanúsítottak maszkot húztak a fejükre, és a nyitott bejárati ajtón bementek a lakóházba. Harmadik társuk ez idő alatt az ingatlan előtt várakozott autójával.

A gyanúsítottak a 67 éves idős nőt az előszobában találták, szorongatni kezdték a karját, több alkalommal fejen, illetve arcon ütötték. Mikor a sértett az ütésektől elvesztette az eszméletét, a gyanúsítottak átkutatták a lakást, magukhoz vettek 300.000 forint készpénzt és távoztak a helyszínről.

A fiatalok már néhány nappal korábban is megkísérelték a bűncselekmény elkövetését, de akkor a sértett szomszédságában tartott rendezvény miatt nagyobb mozgást tapasztaltak, ezért felhagytak annak végrehajtásával.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsítottak a különösen magas büntetéssel fenyegetett, 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt rendkívül szervezetten követték el, továbbá, hogy korábban már mindkét férfi több alkalommal volt büntetve vagyon elleni bűncselekmény miatt, így megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének vagy elrejtőznének. A harmadik társukkal mint bűnsegéddel szemben folyik az eljárás, ő szabadlábon védekezhet.

A végzés nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan bűnügyi felügyelet elrendelése miatt.

dr. Resán Dalma sajtószóvivő, Nyíregyházi Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában