felmentették

2020.07.24. 18:19

Nem büntethető az emberölés kísérletével vádolt asszony

A 43 éves asszony fiatal felnőtt korától pszichiátriai betegségben szenved, ezért gyakran pszichiátria kórházi kezelés alatt állt.

Fotó: Nyíregyházi Törvényszék

A Nyíregyházi Törvényszék dr. Bodnár Zsolt törvényszéki tanácselnök vezette tanácsa 2020. július 24-én jogerősen felmentette az emberölés bűntett kísérletének vádja alól F. S-né vádlottat és elrendelte kényszergyógykezelését.

A megállapított tényállás szerint a 43 éves asszony fiatal felnőtt korától pszichiátriai betegségben szenved, ezért gyakran pszichiátria kórházi kezelés alatt állt. 2010. évtől egy vidéki ápoló-gondozó otthonban élt. Itt ismerkedett meg a – szintén az otthonban lakó – sértett férfival és barátnőjével. Mikor a sértett barátnője az intézetben meghalt, a vádlott a férfit hibáztatta ezért, így kapcsolatuk megromlott.

2019. augusztus 22-én napközben F. S-né vádlott ingerülten kezdett viselkedni, kötekedett az otthonban lakókkal és ápolókkal. Majd estére magához vett egy konyhakést, bement a sértett férfi szobájába, és miközben azt kiáltotta, hogy „Dögölj meg!”, kétszer nyakon szúrta.

A sértetthez az ápolók mentőt hívtak, akik kórházba szállították. Sérülései 8 napon túl gyógyultak, a tényleges gyógyulási idő 5-6 hét volt.

Aki olyan mentális (pszichés) betegségben szenved, ami miatt nem képes a cselekménye következményeinek felismerésére és annak megfelelő magatartásra, az a törvény szerint nem büntethető. De ha az elkövető személy elleni erőszakos cselekményt követ el, a kényszergyógykezelését kell elrendelni.

A bíróság a beszerzett szakvélemény alapján azt állapította meg, hogy a vádlott kóros elmeállapotú, felmentő ítéletet hozott, de elrendelte az asszony kényszergyógykezelését.

A gyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) hajtják végre, zárt részlegen, kórházi körülmények között. A kényszergyógykezelés határozatlan időre szól. A kezelőorvos és az elmeorvos-szakértő véleménye alapján dönt a bíróság arról, hogy mikor távozhat onnan a beteg.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős.

dr. Resán Dalma, sajtószóvivő, Nyíregyházi Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában