önkéntes mentőszervezetek

2020.08.05. 11:17

Az önkéntesekre mindig számíthatunk

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kiemelten kezeli az önkéntes mentőszervezetek létrehozását.

Ott vannak akkor is, amikor vízben eltűnt személyt kell keresni

Forrás: katasztrófavédelem

– Eltűnt személy keresése, vízbe esett jármű kiemelésében közreműködés, viharkár-felszámolás, csapadékvíz-szivattyúzás. Többek között ilyen és ehhez hasonló eseteknél is segítenek az önkéntes mentőszervezetek – mondta Gyenge László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője. Az igazgatóság kiemelten kezeli az önkéntességen alapuló polgári védelmi egységek, azon belül is az önkéntes mentőszervezetek létrehozását.

– Térségünkben elsőként a Nyír Mentőcsoport kezdte meg működését, amelynek gerincét – az eltelt időszak átalakítását követően – a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület adja. A megyei mentőcsoport a Nemzeti Minősítési Rendszerben meghatározott feltételek szerint, egy minősítőgyakorlat keretében teljesítette az árvízi és vízi mentési, valamint az alapvető vízkárelhárítási szakterületek szerinti követelményeket, ezeket a minősítéseket 2019-ben megújította – utalt a kezdetekre Gyenge László.

Fotó: katasztrófavédelem

Gyorsan reagálni

Az önkéntességben rejlő lehetőségek kiaknázásának következő lépcsője a járási mentőszervezetek létrehozása volt. Az elmúlt időszakban valamennyi járásban létrejöttek, amelyek a megye ár- és belvízi veszélyeztetettségéhez igazodva elsősorban az alapvető vízkárelhárítási minősítést szerezték meg, de az egyes szervezetek specializációját is mutatja, hogy kötéltechnikai mentő, könnyű városi kutató-mentő és vezetés-irányítás, logisztikai minősítésekkel is rendelkeznek – tudtuk meg a polgári védelmi főfelügyelőtől.

A járási mentőszervezetek 2014-es létrehozását követően a települések vezetőit, illetve a katasztrófavédelem látókörében lévő további szervezeteket kereste meg a katasztrófavédelmi igazgatóság, települési szintű mentőszervezetek létrehozása érdekében.

– A cél az volt, és ma is az, hogy minél több mentőszervezetet hozzunk létre a baj bekövetkezésének helyszínéhez közel, hiszen ezzel biztosítható, hogy a reagálás a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen egy-egy káreset, tragédia után – hangsúlyozta Gyenge László, és hozzátette: az elmúlt évek eseményei bebizonyították, hogy a megyében az önkéntesség jelen van, arra lehet és kell is számítani, illetve hogy az önkéntes mentőszervezetek megfelelő alapokon jöttek létre, mert az elmúlt időszak viharkárai, belvízi eseményei és a Dunán levonuló árhullám elleni védekezés során a megyei szervezetek nagy számban avatkoztak be.

Támogatják a munkájukat

Legyen szó a 2016-os, a 2019-es viharokról, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékokról vagy jellemzően a nyári időszakban a folyóinkban eltűnt személyekről, a mentőszervezetek jelen vannak a megyében, és erőt, energiát nem kímélve, legjobb tudásuk szerint vesznek részt a megye, az ország lakosainak és az anyagi javak védelmében – fogalmazott a szervezetek fontosságával kapcsolatban a polgári védelmi főfelügyelő.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden évben pályázatot hirdet a mentőszervezetek támogatására. Az elmúlt években a megyei szervezetek a beavatkozásaikhoz szükséges eszközöket, illetve működésükhöz szükséges pénzbeli támogatásokat kaptak. Így többek között aggregátorokat, szivattyúkat, terepjáró gépkocsikat, kistraktort, védőruházatot, viharkár-felszámoló készleteket, láncfűrészeket, kárhely-megvilágító eszközöket, sátrakat.

– A munkánk nem ért véget. Továbbra is várjuk olyan szervezetek jelentkezését, amelyek részt kívánnak venni a katasztrófák elleni védekezésben – mondta Gyenge László, aki hozzátette: köszönet jár az önkénteseknek és az őket támogatóknak.

Megyei adatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van 1 megyei mentőszervezet, melynek 51 tagja van.

A 17 járási mentőszervezetben 384-en vesznek részt a mentési, védelmi és kárelhárítási feladatokban. A 111 települési mentőszervezetben, melyek mindegyike alapvető vízkárelhárítási tevékenységre szerezte meg a minősítést, 964 önkéntes munkájára számíthatunk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában