újabb részletek

2020.09.21. 16:45

Speciális technikával, órákig mentették a tiszalöki zsilipnél lezuhant munkást

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, súlyos baleset történt szombat délután Tiszalökön.

Fotó: Sipeki Péter

A zsilipfelújításon dolgozó egyik munkás 12 méteres mélységből a zsilipkamra iszapjába zuhant. A tűzoltóknak, rendőröknek és a mentőknek 2 órás megfeszített munkával sikerült a sérült férfit kimenteni, majd mentőhelikopterrel a nyíregyházi kórházba szállítani. Információink szerint a férfit súlyos sérülésekkel jelenleg is az intnezív osztályon kezelik.

Hétfőn szerettünk volna további részleteket kideríteni, azonban a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata azt közölte, hogy a folyamatban lévő üggyel kapcsolatban bővebb információt jelenleg nem áll módjukban adni. A Tiszavasvári Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja az esetet. Miután munkavégzés közben zuhant a férfi a mélybe, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya hivatalból vizsgálja a baleset körülményeit.

A zsilip nem a Tiszalöki Vízerőműhöz, hanem az az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatósághoz tartozik. Az Évizig-től hétfőn megtudtuk, hogy a felújítást egy alvállalkozó végzi – az érintett társasághoz eljuttattuk kérdéseinket, amint megérkeznek a válaszok, közöljük lapunkban.

Gyakorolják a mélyből mentést

A tiszalöki balesethez – a közelség miatt – a borsodi tűzoltókat riasztották, a mélyből mentés menetéről – általánosságban – pedig a nyíregyházi tűzoltóparancsnoktől kaptunk tájékoztatást.

– A mélyből mentés mindig nagyon precíz, összehangolt csapatmunkát igényel, speciálisan készítjük fel rá a tűzoltókat – mondta el lapunk kérdésére a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője. Toldi András tűzoltó alezredes kiemelte, a parancsnokság illetékességi területén évente 5-6 ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Az alezredes elmondta,

leggyakrabban kútból mentenek, 8-10 méter mélységből is hoztak már fel sérült személyt.

– Megfelelő védőfelszerelés és képzettség kell az ilyen mentéshez – hangsúlyozta a parancsnok, s hozzátette: van alpintechnikai végzettséggel rendelkező szakemberünk, valamint az állomány képzésének fontos része a mélyből mentési gyakorlat, amit évente kétszer hajtanak végre a beavatkozók a kőlaposi pályán. A tűzoltók begyakorolják azokat a

fogásokat és technikákat, amelyek a gyors, szakszerű és biztonságos mentéshez elengedhetetlenek. Szükséges, hogy ezek rutinná váljanak – nyomatékosította Toldi András, és felidézte: pár nappal ezelőtt Nyíregyházán, a Pazonyi úton egy 5 méter mély árokból kellett kimenteniük egy embert. Ilyenkor mindig párban dolgoznak a tűzoltók, megfelelő kötélbiztosítással.

Először döntenek a mentési sorrendről, amelyet a sérülések súlyossága határoz meg, majd arról is, hogy milyen módszerrel végezzék a beavatkozást.

– Nagyon fontos – tette hozzá az alezredes –, hogy minden szolgálati csoportban van mentőápoló végzettségű tűzoltónk. A mindennapi feladatokhoz képest más ez a mentés és más kihívást is jelent – tette hozzá a nyíregyházi parancsnok, aki megjegyezte: amikor kútból mentenek, akkor egy speciális beülőhevederrel megy le a tűzoltó a kút aljába, ahol magához rögzíti a sérültet és így húzzák fel őket. Vannak olyan mélyből mentések, ahol mentőboard-ot használnak a tűzoltók, akik gyors, határozott, de óvatos mozdulatokkal mentik a sérülteket, hogy minél hamarabb kórházba kerülhessenek.

– A sikeres mélyből mentés mindig nagy élmény számunkra is – mondta Toldi András.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában