Kerékpárlopás

2020.10.13. 14:57

A rács mögé bizony már nem kerékpárral megy a tettes

Téved, aki azt hiszi, hogy biciklilopásért nem lehet börtönbe kerülni.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Vajon lehet egyetlen tábla csoki, egy bringa ellopásáért letöltendő szabadságvesztést kapni? – merülhet fel sokakban a kérdés, amire dr. Szilágyi László válasza egyértelmű igen, és konkrét példát is hozott, hiszen egy év és két hónap fogházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség annak a vádlottnak, aki Nyíregyháza belvárosából magával vitt egy lelakatolt kerékpárt.

Ha már a sokadik...

– Ritkán fordul elő, hogy pusztán egy lopásért végrehajtandó szabadságvesztést tart szükségesnek az ügyészség. Akik először lopnak például kerékpárt, rendszerint enyhébb büntetést kapnak, ami lehet pénzbüntetés, felfüggesztett szabadságvesztés. Előfordulhat, hogy az ügy el sem jut a bíróságra, mert a tolvaj megtéríti a sértett kárát, az ügyészség pedig egyéb intézkedést alkalmaz az elkövetővel szemben – magyarázta lapunknak a megyei főügyészség sajtószóvivője.

– Más a helyzet akkor, ha a vádlott már a sokadik bűncselekményt követi el a kerékpár ellopásával, mert ilyenkor a büntetés kiszabásakor figyelemmel kell lenni a korábbi büntetéseire, valamint hogy jelenleg milyen más büntetőeljárások vannak folyamatban ellene. Ez vezethet oda, hogy – még a kár megtérítése esetén is – kizárólag a szabadságvesztést tartja megfelelő büntetésnek az ügyészség.

– Jó példa erre az a nyírteleki férfi, aki az idén júliusban egyik éjszaka a nyíregyházi belvárosban meglátott egy lelakatolt kerékpárt.

Legyen visszatartó hatása

– A férfi erősen megrántotta a lakatot, amitől az szétnyílt, így csupán el kellett tolni a helyszínről a bringát. Tettét azzal magyarázta, hogy a kései órában autóbusszal már nem tudott hazamenni. Bár sikerült is hazajutnia, azonban a rendőrség a térfigyelőkamera-rendszernek köszönhetően rövid időn belül elfogta a tolvajt. Kiderült: a férfi már rablás miatt éveket ült börtönben, az elmúlt évben lopás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, s több bírósági eljárás is folyik ellene. Az ügyészség szerint ilyenkor csak úgy lehet a vádlottat visszatartani az újabb bűncselekmények elkövetésétől, ha több mint egy évre fogházba zárják – mondta dr. Szilágyi László.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában