hiába kiáltott

2020.10.19. 07:21

Rádőlt a fa: eltört két bordája, zúzódott a mellkasa, koponyája

A piricsei férfi számos szabályt megsértett, ezért a munkására dőlt egy nagy méretű akácfa.

Forrás: illusztráció/shutterstock

A Nyírbátori Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolja azt a piricsei férfit, aki fadöntés során számos foglalkozási szabályt megsértett, és emiatt az egyik munkására dőlt egy nagy méretű akácfa – tájékoztatta lapunkat dr. Borsodi-Buss Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Képesítés nélkül

A 64 éves férfi résztulajdonosa egy Piricse külterületén lévő erdőnek, ahol rendszeresen végez fakivágási és tisztítási munkálatokat, ebben az egyik ismerőse is segít neki. Tavaly novemberben, amíg a vádlott motoros láncfűrésszel vágta és darabolta a fát, a sértett – védőfelszerelés nélkül – a már kivágott fák gallyait vágta le, és azokat, valamint a rönköket egy pótkocsira pakolta.

A vádlott eközben nekiállt egy újabb, mintegy 25 centiméter átmérőjű akácfa kivágásának, de nem vette észre, hogy a sértett éppen a fa dőlésének irányába halad.

Az idősebb férfi hiába kiáltott, a dőlő fa lombkoronája elől a sértett már nem tudott elmenekülni, az ágak a fejét és testét érték.

A sérülést nem gondolták súlyosnak, ezért tovább folytatták a munkát. Ám amikor a sértett hazament, romlott az állapota, fájdalmai voltak, ezért a hozzátartozói mentőt hívtak hozzá. Ekkor derült ki, hogy a koponyája és a mellkasa zúzódott, valamint két bordája is eltört.

A fa döntését végző vádlott több foglalkozási szabályt is megszegett: nem rendelkezett mezőgazdasági és erdészeti szakmai képesítéssel, és robbanómotoros láncfűrészgép kezeléséhez szükséges jogosítvánnyal sem. Fadöntést jogosítvány birtokában is csak hat hónapos folyamatos szakmai gyakorlattal rendelkező erdészeti szak- vagy betanított munkás végezhet. Minden esetben meg kell győződni arról, hogy a veszélyeztetett területen belül senki sem tartózkodik, és a területen dolgozókat egyéni védőfelszereléssel kell ellátni.

Pénzbüntetést kaphat

– Ezek a szabályok a magánszemélyekre is vonatkoznak, még akkor is, ha saját földterületükön vágnak fát. Ezért az ügyészség a fadöntést szabálytalanul végző férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, vele szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt – tette hozzá a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában