Nyíregyháza

2020.12.17. 09:11

800 millió forintos vesztegetéssel gyanúsítanak egy nyíregyházi vállalkozót

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség letartóztatását indítványozza annak a férfinak, aki több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét.

Fotó: shutterstock

A megalapozott gyanú szerint a férfi egyik cége 2018. előtt, éveken át nagy mennyiségben állított elő mezőgazdaságban felhasználható terméket, melynek egy részét utasítására valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cég szintén a férfi érdekeltségébe tartozott. A kereskedők ezt követően piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették a terméket a végfelhasználóknak.

Az egyik kereskedő cég vezetőjével a férfi megállapodott abban, hogy valótlanul selejtesnek minősített terméket fog neki eladni, aki azt tovább értékesíti a végfelhasználóknak, azonban az így keletkezett vételár egy bizonyos részét készpénzben visszaadja a férfinak. Összesen több, mint 800 millió forint vesztegetési pénzt vett át így a férfi üzletfelétől az évek alatt.

Az ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatását, mert a bűncselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés, és a kiemelkedő tárgyi súlyra tekintettel tartani lehet attól, hogy a külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyanúsított szabadlábon megszökne, elrejtőzne a hatóságok elől. Fennáll annak is a veszélye, hogy szabadlábon a gyanúsított befolyásolná a vele munkakapcsolatban álló személyeket vallomásuk megtételében.

A gyanúsított ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján már hasonló vesztegetés elfogadásának bűntette miatt a Nyíregyházi Törvényszéken tárgyalási szakban büntetőeljárás folyik.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában