Tragédia

2023.04.17. 18:08

A nevelőanyát gyanúsítják a kétéves gyerek halála ügyében

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség azt a nőt, aki a nevelőanyja volt a szombaton megtalált halott kisfiúnak.

Fotó: Bordás Béla

Ahogy arról már többször is hírt adtunk, szombaton reggel egy halott kisgyereket találtak Nyíregyházán egy autóban. Hat óra körül egy gépkocsi állt meg a Nyíregyházi Rendőrkapitányság előtt. Az autóból egy férfi és egy nő szállt ki, bementek a rendőrségre, és jelentették, hogy az autójuk csomagtartójában egy halott kisgyerek van. Azóta kiderült, hogy a bejelentők a 2 éves kisgyerek nevelőszülei, és a kisfiú egyéves húga is az autóban volt. A mentők kiérkezésekor megállapították, hogy a magzatpózban fekvő kisfiú nem él már legalább két napja, a lányt pedig súlyos állapotban kórházba szállították.

A TV2 hírműsora, a Tények arról számolt be, hogy a halott kisfiú nevelőszülei azt állították, hogy a gyermek evés közben, egy csont miatt fulladt meg. A gyerekeket januárban emelték ki a családjukból a nehéz anyagi körülmények miatt, tizenhét éves édesanyjukkal és harmadik kistestvérükkel együtt. A nagymama állítása szerint a nevelőszülők többször is ellehetetlenítették a láthatást, az édesanya legutóbb pénteken kereste őket, de azt mondták neki, hogy nem tud beszélni a gyerekekkel. Sanyika feltehetően akkor már nem volt életben.

Azonnali segítség

A fiatal édesanya egy anyaotthonban él Nyíregyházán a harmadik gyerekével, Ilk településről emelték ki őket.

Lapunk megkeresésére Nagy Péter, Ilk polgármestere elmondta, hogy őt szombaton délután kereste meg Sanyika nagymamája, ő mesélte el, hogy mi történt. Egy országos médium riportere értesítette a családot, onnan tudták meg a szörnyű tragédiát.

Megdöbbenve hallgattam a történteket, és természetesen azonnal segítettünk a családnak. A nagymama fájó szívvel mondta, hogy szeretne Nyíregyházára eljutni, így felajánlottam a hivatali autót, és a sofőr azonnal jött és elvitte őket a megyeszékhelyre – mondta a polgármester, és hozzátette: az egy éves kislány a kórházban van, stabil az állapota, de még egyelőre nem lehet tudni, hogy hova fog kerülni. Folyamatban van a nyomozás, vizsgálatok folynak több területen is, így még sajnos jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy a kislányt hol fogják elhelyezni.

Szabadlábon védekezhet

A fiúgyermek halálának körülményeit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság halált okozó segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja.

A police.hu közleménye szerint a nyomozás eddigi adatai alapján a nyomozók egy 34 éves nyíregyházi nőt gyanúsítottként kihallgattak, aki a terhére rótt bűncselekménnyel összefüggésben vallomást nem tett, az eljárás alatt szabadlábon védekezhet. A nyomozó hatóság az eljárásban azt is vizsgálja, hogy más bűncselekmény volt-e az ügyben.

A Magyar Nemzet információi szerint a gyanúsított nő a csomagtartóban talált kétéves gyermek nevelőanyja. Segítségnyújtás elmulasztása miatt hallgatta ki a rendőrség – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség, és hozzátették: a szakértő megállapította, hogy a kisfiú halálát fulladás okozta. Az ügyben egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

A Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény Nevelőszülői Hálózatában történt ez a tragikus esemény, amellyel kapcsolatban újabb tájékoztatást adtak ki hétfőn:

„Minket is megráztak a történtek, és őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni az érintettek felé. Amint tudomást szereztünk a történtekről, igyekeztünk minden tőlünk telhetőt megtenni. A halálesetről mentálhigiénés szakember és munkatársaink bevonásával személyesen, azonnal tájékoztattuk a kiskorú édesanyát. A gyászfeldolgozást mentálhigiénés szakember és pszichológus segíti. A kiskorú édesanya továbbra is mindennemű támogatást és segítséget megkap az intézmény munkatársaitól. Az elhunyt gyermeket a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény saját halottjának tekinti. A kegyeleti feladatok ellátásáról az Intézmény gondoskodik. Az esettel kapcsolatban – szakértői csoport bevonásával – átfogó belső vizsgálat folyik. A Rendőrségi eljárás lezárásáig tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a félrevezető és félinformációkkal ne zavarják meg a közvéleményt, illetve tartsák tiszteletben a személyiségi és kegyeleti jogokat.” 
LN

 

Címkék#rendőrség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában