Törvényszék

2023.04.18. 14:00

A saját fürdőkádjában halt meg

A vád szerint az idős férfit előbb elbódították, majd a fejét a víz alá nyomták. 

Fotó: Gazdag Mihaly

– Az arca a koszos vízben volt, csak a feje búbja látszott ki: láttam az ősz tincseit. Először azt hittem, hogy ki akart mosni valamit a kádban, és az ittassága miatt megfulladt, de aztán látva a körülményeket, azt gondoltam, bűncselekmény történhetett – ezt mondta kedden a Nyíregyházi Törvényszék dr. Bartha Andrea vezette tanácsa előtt a porcsalmai háziorvos, dr. Fülöp Magdolna, akit tanúként idéztek meg az emberölés miatt indult eljárásban. 

A vád szerint J. M. és Á. F. tavaly februárban pénzt akartak szerezni a településen élő F. Andrástól, akit a legtöbben Bandi bácsiként vagy Kutyabűrként ismertek a faluban. A 66 éves férfi 20-án kapott nyugdíjat, a 40 éves nő és 20 éves társa másnap este megjelentek nála. Elhatározták, hogy altatót kevernek a borába, megitatják vele, majd ellopják a nyugdíját és egyéb vagyontárgyait. Így is tettek: J. M. az idős férfit borral kínálta, majd kihasználva figyelmetlenségét, a poharába öntötte a korábban porrá zúzott gyógyszert. Miután a sértett megitta az italt, bódult állapotba került. A vádlottak pénz után kezdtek kutatni a lakásban, azonban a férfi magához tért és felelősségre vonta őket. Erre lefogták a kezeit, a fürdőszobába vonszolták, majd fiatal fiú az ittas és bódult házigazda fejét a fürdőkádba nyomta – abban körülbelül 40 centiméter magasan sötét színű, mocskos víz állt –, miközben nő lefogta a kezét, hogy ne tudjon védekezni. F. András megfulladt, a vádlottak pedig magukhoz vettek közel 300 ezer forint készpénzt, élelmiszereket, és távoztak. A holttestre másnap reggel a férfi egyik rokona talált tá, a vádlottakat a rendőrség még aznap elfogta.

 

 Ki volt készítve az öltönye 

– A rendelőt hívta valaki azzal, hogy Bandi belefulladt kádba. Pár perc múlva már a lakásban voltunk, és mert tudtam, hogy gyakran ittas, azt hittem, hogy baleset történt. Rögtön láttam, hogy már órák óta halott, és segítséget kértem ahhoz, hogy kiemeljük a kádból – mondta a háziorvos, aki hozzátette: később észrevette, hogy ki volt készítve a férfi öltönye, és megfordult a fejében, hogy esetleg öngyilkosság történt. De a fiúk, akik segítettek neki, elmondták, hogy az idős férfi pár napja kapott nyugdíjat és hogy a pénzét már többször ellopták, így végül hívta a rendőrséget. 

A keddre beidézett másik tanú egyike volt azoknak, akik a doktornővel bementek a házba. A fiatal férfi úgy fogalmazott: megrázta az eset, hiszen korábban nem látott még halottat. – Olyan volt, mintha belehajolt volna a kádba, és amikor kivettük, lila volt a feje. Nekitámasztottuk a kád oldalának, de a doktornő azt mondta, már nem lehet segíteni rajta.

Azt mondja, csak cigiért ment

Tanúként hallgatták meg az elhunyt férfi szomszédját is. – Bármilyen mozgás van az utcában, a kutyám ugat, s olyankor mindig kinézek az ablakon, így tudom, hogy kik fordultak meg Bandinál – mondta az asszony. Arról is beszélt, hogy J. M. többször is megjelent a szomszédjánál olyankor, amikor a férfi nyugdíjat kapott, ám a tragédia napján nem látta őt a háznál. Egy „süldő cigányt fiút” viszont igen: délután együtt mentek haza, a fiú tolta a már dülöngélő férfi biciklijét. Az asszony szerint a férfinak sok pénzét és holmiját ellopták, többek között azt a tévét is, amit a férje segített neki megvenni. 

Beszélt a tavaly február 21-ei eseményekről az elsőrendű vádlott egyik közeli rokona is. A fiatal fiút aznap délután arra kérte a későbbi áldozat, hogy vágja le a haját. Együtt mentek Bandi bácsihoz, ő tolta a biciklijét, majd nekilátott a hajvágáshoz, és mielőtt befejezte volna, megjelent J. M. A fiú szerint veszekedtek, az idős férfi azt mondta: elloptad a mosógépem, a tévém, a pénzem és most idejössz?! – M. a szekrényben kutatott, látszott rajta, hogy nagyon ideges. Nem akartam semmibe belekeveredni, ezért hazamentem – mesélte, a nő viszont a tárgyaláson azt mondta, nem kutakodott. – Csak azért mentem oda, hogy kérjek egy szál cigit, de utána hazamentem – tette hozzá.

Az eljárás csütörtökön folytatódik.  

SZA

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában