Nyíregyháza

2023.05.11. 12:39

Ököllel, majd felmosónyéllel ütötte az élettársát

A nyíregyházi férfi próbaidő alatt követte el a tettét, így annak a büntetésnek az idejét is le kell ülnie.

Életveszélyt okozó testi sértés miatt állt a Nyíregyházi Törvényszék dr. Dallosné dr. Farkas Edina vezette tanácsa elé csütörtökön a nyíregyházi H. Cs, legalábbis képletesen, a vádlott ugyanis a büntetés-végrehajtási intézet egyik helyiségében ülve, távmeghallgatással vett részt az előkészítő ülésen.

A vádirat szerint az 58 éves férfi tavaly szeptember 10-én

hangosan veszekedett az élettársával, majd verni kezdte az asszonyt. Ököllel, majd egy felmosónyéllel ütötte a nőt, akinek egy konyhakéssel levágta a haját és közben azt kiabálta, hogy ha mindezt valakinek elmondja, megöli. Az asszonynak több bordája is eltört, a levegőgyülem pedig közvetett életveszélyt idézett elő – az életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

Fájdalomdíjat kér

Az ügyész, dr. Mészáros Attila azt indítványozta, hogy ha a vádlott beismeri a bűnösségét és lemond arról, hogy az ügy részleteit tárgyaláson tárják fel, 4 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélje a Törvényszék és öt évre tiltsa el a közügyektől. H. Cs.-t korábban egyéves szabadságvesztésre ítélték, a büntetés végrehajtását pedig három évre felfüggesztették – a férfi ezt a tettét a próbaidő alatt követte el, ezért az ügyész annak a végrehajtását is kérte.

A sértett nem jelent meg az előkészítő ülésen, írásbeli beadványát a bíró olvasta fel. A nő azt írta, hogy azért nem vesz részt az ülésen, mert szorong, és fél a férfi családjának bosszújától. Hozzátette: az állapota miatt nem tud dolgozni, ezért 10 millió forintos kárigényt jelentett be.

A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ám a szabadságvesztés mértékét és a nő kárigényét is túlzónak találta. A kirendelt védő, dr. Kovács Zoltán Péter nem vitatta sem a tényállást, sem a jogi minősítést, de azt kérte, hogy a fájdalomdíj megítéléséről külön eljárásban döntsön majd a Törvényszék, illetve rövidebb idejű börtönbüntetés kiszabását tartotta indokoltnak.

Szabadlábra helyezték

Dr. Dallosné dr. Farkas Edina végül az ügyészi indítvánnyal megegyezően 4 év 6 hónapos szabadságvesztésre ítélte H. Cs-t, akiről azt mondta, érzelmi élete sivárabb az átlagosnál, s elfojtott agresszió jellemzi. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi a tettét próbaidő alatt, közeli hozzátartozója sérelmére követte el, s hogy korábban is hasonló bűncselekmény miatt ítélték el. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Dr. Mészáros Attila szerette volna, ha a vádlott letartóztatásban marad, a védő viszont azt mondta, sem a szökés, elrejtőzés, sem a bűnismétlés veszélye nem áll fenn, ezért a letartóztatás megszüntetésére tett indítványt. A bíró úgy döntött, hogy a másodfokú ítélet meghozataláig szabadlábra helyezi a férfit. Elrendelte bűnügyi felügyeletét, így H. Cs. engedély nélkül nem hagyhatja el Nyíregyháza területét. 

SZA 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában