Nyíregyháza

2023.09.05. 15:49

A kukásautón dolgozók közé hajtott Mándokon

A férfi azt mondja, nem emlékszik arra, hogy bárkit is elütött volna.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

– Senkinek nem akartam sérülést okozni, nagyon sajnálom, ami történt, bocsánatot kérek mindenkitől – ezt válaszolta dr. Sörös László bíró kérdésére kedden a Nyíregyházi Törvényszéken a mándoki H. B., akit több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és garázdasággal vádol az ügyészség. Ha a férfi az ügyben tartott áprilisi előkészítő ülésen beismerte volna a bűnösségét és lemondott volna a tárgyalásról, az ügyész, dr. Szilágyi László indítványa alapján hat év börtönbüntetést kellett volna kapnia. Ám H. B. azt mondta, csak részben érzi magát bűnösnek: nem az volt a szándéka, hogy megölje a kukásautón dolgozókat. A férfi a keddi tárgyaláson nem tett vallomást, a bíró a korábbi vallomásait olvasta fel.

A férfiak közé hajtott

2020. december 4-én reggel a Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. kukásautója haladt át Mándokon. Amikor H. B. az autójával odaért, ahol a dolgozók a kukákat szedték össze, megállt. Az egyik sértett, H. R. intett neki, hogy elengedi, ő azonban félreértette a mozdulatot, bántó szándékot feltételezett. Úgy emlékszik, hogy a férfi provokálta őt, ezért kiszállt a kocsiból, s dulakodni kezdtek. Többször megütötte a hulladékszállító cég munkatársát, állítása szerint a férfit a testvére arra buzdította, hogy üsse tovább. Pár perc múlva H. B. elhagyta a helyszínt – korábban azt mondta, haza akart menni, hogy a véres nadrágját lecserélje.  A kukásautó sofőrje rendőri segítséget kért, majd a gépkocsival lehúzódott egy betonozott útpadkára.

Körülbelül 10 perc elteltével H. B. visszatért és amikor a teherautó mellé ért, az úttestről letérve a sértettek közé hajtott. Egyikőjük el tudott ugrani, három embert azonban elütött – a sértettek megúszták nyolc napon belül gyógyuló horzsolásokkal és zúzódásokkal. Ezután a két testvér bemenekült egy közeli boltba, ahol a dolgozóktól kértek segítséget – pár perc múlva követte őket a vádlott is.

Alkalmazkodásra törekszik

H.B. korábban azt mondta, zavaros volt minden, így nem emlékszik arra, hogy bárkit elütött volna, szerinte többször elvesztette az eszméletét – úgy vélte, valószínűleg azért, mert a dulakodás közben erős ütések érték a fejét. A boltba azért ment be, mert meg akarta beszélni a történteket a testvérekkel, s ha esetleg megsérültek, orvoshoz vitte volna őket. A két férfi megbocsátott neki, az eset óta mindkettejüknek kifizetett 300-300 ezer forintot – korábban jelezték, hogy 500–500 ezer forint sérelemdíjra tartanak igényt.    

Az elmeorvosi és pszichológus szakértők véleménye szerint a vádlott átlagos mentális állapotban van, de indulatkezelési problémái vannak. Alkalmazkodásra törekszik, tisztában van a tettei következményeivel, ebben az esetben pedig egy banális dologra súlyos bűncselekménnyel reagált – hangzott el.    

Az eljárás a sértettek, tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában