Nyíregyháza

2023.09.15. 14:41

Jogos ünnep a Jogásznapon

Megerősítették pozíciójában a megyei szervezet elnökét, Dr. Kozmáné Dr. Váradi Katalint.

Szon.hu

Prof. Dr. Trócsányi László virággal köszöntötte dr. Kozmáné dr. Váradi Katalin elnököt.

Fotó: Pusztai Sándor

A magyar jogász hagyományokat, a jogkultúrát óvni kell, de nyitottan kell állni az új kihívások elé is – hangzott a szakmai intelem Prof. Dr. Trócsányi Lászlótól a pénteken megtartott Nyíregyházi Jogásznapon. A Magyar Jogász Egylet elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet meghívására érkezett és tartott előadást a jogászság jövőjéről és társadalmi szerepéről. 

Az esemény tisztújító közgyűléssel vette kezdetét a Korona Hotel Dísztermében, ahol újraválasztották a korábbi elnököt, dr. Kozmáné dr. Váradi Katalint. Ő értékelte a szervezet elmúlt 25 évének tartalmas, szakmai programokban gazdag életét. Nem véletlen, hogy Trócsányi László mindenekelőtt elismerően szólt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet példaértékű tevékenységéről, és külön megköszönte az elnökasszony szívvel-lélekkel végzett munkáját. 

Előadásában gyors történeti áttekintést követően a jogásztársadalom előtt napjaikban álló kihívásokat foglalta össze. Ezek között említette a jogi normák, a törvények számának növekedését, a világgazdaság globalizációját és annak következményeit, az európai integrációval járó és folyamatosan változó jogi viszonyokat, a technológiai és technikai fejlődést, valamint a mesterséges intelligencia térnyerését. Utóbbira példaként hozható, hogy Észtországban a hétezer euró érték alatti ügyekben már robotbírók döntenek. 

Dr. Bánáti János ügyvéd, a Magyar Jogász Egylet alelnöke is izgalmas témát jár körbe „Az ügyvédi titok a modern büntetőjog világában” címmel. Őt követően dr. Réti László főtitkár, majd Prof. Dr. Wopera Zsuzsa egyetemi tanár, miniszteri biztos osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában