Tiszadada

2024.01.06. 16:11

125 éve a tűzvédelemért Tiszadadán

A tiszadadai vármegyénk egyik legrégebbi önkéntes tűzoltó egyesülete.

Bednárik Mónika

Tisztelet a tiszadadai önkéntes tűzoltóknak

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40 önkéntes tűzoltó egyesület segíti a megye mentő tűzvédelmét. Éves átlagban a káresemények tizedéhez vonulnak, támogatva ezzel a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók munkáját. Elismerve a megyei önkéntes tűzoltó mozgalom másfél évszázados áldozatkész tevékenységét – az emberek életének, testi épségének, anyagi javainak, a gazdaság és a természeti környezet értékeinek hatékonyabb megóvása érdekében tett erőfeszítésüket – az egyesületeket bemutató cikksorozatot indítottunk Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő segítségével. A tűz elleni védekezést önként vállalók közül most a tiszadadai egyesület mutatkozik be, majd újabb és újabb szervezet életébe tekinthetünk be.

Szabolcs Szatmár Bereg vármegyében, Tiszadada községben, mint járási székhelyen az elsők között alakult meg az önkéntes tűzoltó egylet. "A Tisza-Dadai Önkéntes Tűzoltó Egylet alapszabályát a Belügyminiszter jóváhagyta." – olvashatjuk a Nyírvidék napilap 1899. évi egyik számában. Ha követjük ezt a vonalat, akkor 2024-ben már 125 éves az egylet, azaz vármegyénk egyik legidősebb tűzvédelmi egyesületéről beszélhetünk.

Az 1899-es dátum azért is fontos mert, a huszadik század közepén íródott újságcikk 1903-ra datálja az egyesület alapítását. A cikk írásakor, azaz az1960-as években már kevesen éltek azok közül, akik a megalapítás körülményeire, pontos idejére emlékeztek volna.

Az egyesület korai időszakának dokumentumait nem ismerjük, hiszen nem csak több mint száz év, de két világháború is volt. A megalakulás óta az egyik legjelentősebb esemény volt, hogy először 1928. szeptember 16-án, Tiszadada rendezhette meg a járási tűzoltó versenyt. 1948 májusában a Tiszalökön megrendezett járási tűzoltóversenyen kocsifecskendő kategóriában első helyen végzett az egyesület felkészült csapata.

Ajándék Németországból

A németországi testvértelepülés Plankstadt 2001-ben ajándékozott a községnek egy Ford gyártmányú használt tűzoltó gépjárművet, melyhez a Tiszadada Község Önkormányzata később egy IFA gyártmányú használt tűzoltóautót is vásárolt.

A megyei önkéntes tűzoltó versenyen 2003-ban harmadik helyen végzett a Tiszadadai női tűzoltó csapata.

Emlékkiállítást rendeztek 2009. május 15-én a Tiszadadai tűzoltóság történetéről, ahol bemutatták a még fellelhető relikviákat is.

Emlékbélyegző használatával és zászlószalag adományozással tisztelegtek, az egyesület alapításának évfordulójáról 2019-ben.

Parancsnokok

A vármegye alispánja 1913-ban Lakatos Miklós főjegyzőt nevezte ki Tiszadada tűzoltóparancsnokának.

Több évtizedig látta el a parancsnoki teendőket Pucsok Barnabás iskolaigazgató, akinek a helyettese Tomán László több mint 50 éven volt az egyesület tagja. Pucsok Barnabás távozását követően Sándor György lett a parancsnok, akit Pucsok Csaba váltott a poszton. Jelenleg Jánosi Tamás a helyi tűzoltó egyesület parancsnoka. A tűzoltóság a települési polgárőrséggel, valamint a környezetvédelmi tagozattal közösen, Tiszadada Község Önkéntes Tűzoltó – Polgárőr- és Környezetvédelmi Egyesülete néven működik.

Fotók: ÖTE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában