Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.01.22. 07:00

Minden napra jut egy baleset

Odafigyeléssel, körültekintéssel, felelős közlekedési magatartással megóvhatjuk az emberéleteket.

Bednárik Mónika

Nagyon sok munkájuk volt az elmúlt napokban a baleseti helyszínelőknek

Fotó: Bordás Béla

Alig 48 óra alatt hat olyan baleset történt Nyíregyházán, amikor a gyalogost, illetve egy rollerrel közlekedőt is a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázoltak el, sajnos egy esetben a sérült életét már nem lehetett megmenteni. 
Az év eleji baleseti statisztikáról, a lehetséges okokról és a megelőzés fontosságáról Morvai Szabolcs alezredessel beszélgettünk. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője elmondta, január első felében a megyeszékhelyen 19 olyan anyagi kárral járó közlekedési baleset történt, melyben rendőri intézkedésre volt szükség. 

Tragédiával végződött 

– Azaz mondhatjuk, hogy eddig egyetlen nap sem telt el baleset nélkül. Természetesen mi is keressük az okokat, s megdöbbentő, hogy az elmúlt napokban kiemelkedően magas volt a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gázolások száma – tette hozzá a szakember. Nyíregyházán január 18-áig 12 személyi sérüléssel járó baleset történt, a könnyű és súlyos sérülések mellett sajnos egy tragédiával végződött. Az idén eddig a megyeszékhely útjain négy gyalogost, két kerékpárost és egy rollerrel közlekedő embert ütöttek el. 

– Az egyik fő baleseti ok a figyelmetlenség, s nem tudjuk eleget hangoztatni, valamint a KRESZ is egyértelműen leírja, hogyan kell a járművezetőknek a gyalogos-átkelőhelyet megközelíteniük, illetve a gyalogost megillető elsőbbséget biztosítaniuk. A kijelölt átkelőhelyekhez közeledve – melyre általában közúti jelzőtábla és útburkolati jel is felhívja a figyelmet – a sebességet mindenképpen csökkenteni kell, és adott esetben meg is kell állni! – nyomatékosította az alezredes. Kiemelte, hogy a többsávos úttesten az átkelőhely előtt megálló jármű mellett elhaladni semmiképpen sem szabad, meg kell állni, és csak akkor lehet továbbmenni a járművel, ha a gyalogos elsőbbségét az nem sérti. 

Távolság és sebesség 

– Mindezek mellett a gyalogosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak áldozattá – tette hozzá Morvai Szabolcs. Mint fogalmazott, bár elsőbbségi helyzetben vannak, azért nem árt, ha a gyalogos lelépés előtt szétnéz mindkét irányba, felméri a közeledő jármű távolságát és sebességét. Ha elbizonytalanodna az átkelésben, inkább ne induljon el – figyelmeztetett az alezredes, aki a téli időjárás sajátosságait sem hagyta ki. A vastagabb öltözet, a sapka, a sál, de a kabát kapucnija is korlátozhatja a látásukat, a sötét öltözet pedig az ő észlehetőségüket rontja. Ezért fontos, hogy a gyalogosok is körültekintőek legyenek, mielőtt az úttestre lépnek, akár van kijelölt átkelőhely, akár nincs, illetve viseljenek olyan kiegészítőt, fényvisszaverő eszközt, ami segít észrevenni őket. 

– Jó tanács – folytatta az alezredes –, hogy a gyalogos-átkelőhelynél az oda érkező jármű vezetőjével próbáljanak meg szemkontaktust teremteni, mert ez már feltételezi, hogy mindkét fél látja egymást és a helyzetnek megfelelően fog cselekedni. 

Morvai Szabolcs elmondta azt is, hogy a rendőrség az idén is kiemelt és a célzott ellenőrzéseket tart a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek csökkentése érdekében, hiszen közös cél, hogy mindenki hazaérjen! 

Körültekintőbb vezetést! 

S ha az alezredes a téli időszakot említette, akkor érdemes a havas, jeges, csúszós utakra is kitérni. 

– A legfontosabb, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessenek, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Ugyanilyen lényeges, hogy csak megfelelő műszaki állapotú járművel induljanak el otthonról, elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, a jégtől, a párától – sorolta a teendőket dr. Fedor Rita őrnagy. 

A vármegyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, télen a korai sötétedés és a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. 
– Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén. Ebben az időszakban a csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a gyalogos balesetek – erősítette meg Morvai Szabolcs szavait. 

– A járművezetők hosszabb utazást megelőzően lehetőség szerint kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, a várható időjárásról szóló híradásokat. Ha menet közben elakadtak, jól láthatóan jelezzék, valamint húzódjanak le az út szélére, és azonnal hívjanak segítséget – sorolta a hasznos tudnivalókat a szóvivő, aki az újabb lehűlést ígérő hajnalokkal kapcsolatban azt tanácsolta, az ablakmosótartályban mindig legyen téli fagyálló mosófolyadék. A lefagyott szélvédőn jó szolgálatot tehet a meleg vízzel töltött tasak, a jégkaparó, de akár egy plasztikkártya is. – Egy kukucskálókockányi tiszta terület a szélvédőn azonban nem elég, baleset- és életveszélyes, ha a jármű vezetője nem látja megfelelőn az utat, s nem tudja követni a közlekedés többi résztvevőjének mozgását – magyarázta dr. Fedor Rita. 

– Csúszós úton a gépjárművezetőknek számolniuk kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk. Téli, csúszós, jeges úton kerülni kell az előzést, elővigyázatosan, lassítva kell végrehajtani a kikerülést, nem a szárazutas rutinsebességgel – jegyezte meg az őrnagy. – Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból, ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre – mondta dr. Fedor Rita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában