ÖTE

2024.01.21. 11:08

Tisztelet a tiszaberceli önkéntes tűzoltóknak

Lóvontatású kocsifecskendővel kezdte csaknem 100 évvel ezelőtt a Tiszaberceli Önkéntes Tűzoltó Testület a munkáját.

Bednárik Mónika

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40 önkéntes tűzoltó egyesület segíti a megye mentő tűzvédelmét. Éves átlagban a káresemények tizedéhez vonulnak, támogatva ezzel a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók munkáját. Elismerve a megyei önkéntes tűzoltó mozgalom másfél évszázados áldozatkész tevékenységét – az emberek életének, testi épségének, anyagi javainak, a gazdaság és a természeti környezet értékeinek hatékonyabb megóvása érdekében tett erőfeszítésüket – az egyesületeket bemutató cikksorozatot indítottunk Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő segítségével. A tűz elleni védekezést önként vállalók közül most a tiszaberceli egyesület mutatkozik be, majd újabb és újabb szervezet életébe tekinthetünk be.

Lóvontatású kocsifecskendővel kezdte csaknem 100 évvel ezelőtt a Tiszaberceli Önkéntes Tűzoltó Testület a munkáját

A Dadaifelsői járás tűzrendészeti felügyelőjének 1928. december 4-én kelt, a járás területén lévő községek tűzrendészetéről, valamint működő tűzoltó testületeiről szóló főszolgabírónak tett jelentésében a Tiszaberceli Önkéntes Tűzoltó Testület megalakulásként 1926. május 30-át jelölte meg. A megalakulás után két évvel az egylet parancsnoka Veress János segédjegyző volt. A testület egy tiszttel és 21 tagú legénységgel működött, 1 főnek volt egyéni felszerelése a többiek csapat felszereléssel rendelkeztek.

A Tiszabercel Községi Tanács 1966-ban jegyzőkönyvet vett fel az önkéntes tűzoltó egyesület megalakulása tárgyában. A még élő alapító tagok közül id. Biró Pál, Zsadányi János, Molnár Sándor nyilatkozott a megalakulás körülményeiről. A megalakulás évében már kézi működtetésű, lóvontatású kocsifecskendőt kaptak, a képzések és gyakorlati foglalkozások rendszeressé váltak és még abban évben Rakamazon tűzoltóversenyen vettek részt. A kezdetben csak a településre, később a szomszéd községbe, Paszabra is kivonultak tűzesetekhez.

Jutalom az évfordulón

Az egyesület megalakulásának 50. évfordulójára a Tiszaberceli Községi Közös Tanáccsal méltó ünnepséget szervezett. A Belügyminisztérium Tűzoltóság Országos parancsnoka az együletet dicsérő oklevéllel és jubileumi dísztárggyal jutalmazta, Rendes József parancsnokot és Kocsmár Pál paszabi egységparancsnokot előléptette hadnaggyá és pénzjutalomban részesítette. További három egyesületi tag kapott pénzjutalmat, tizenhárom ÖTE tagot pedig előléptettek. 1979-ben Farkas Dániel önkéntes tűzoltóparancsnok csapatában kereken harmincan voltak, ezekben az időkben már motoros fecskendő is rendelkezésre állt tűzoltáshoz, versenyekhez, gyakorlatokhoz.

A 75. születésnapi jubileumra is méltán emlékszik büszkén az egyesület és annak parancsnoka Natkó László, kiállításon állítottak emléket elődeinknek, és szemlélték büszkén munkájuk gyümölcsét.

1985-ben elvégzett munkáról szóló beszámolóban az egyesület vezetősége annak a panaszának adott hangot, hogy a helyi termelőszövetkezet még nem adta át az ígért Zuk gépjárművet, amelynek a felújításhoz a szükséges pénzt már félretették. A vezetőség célként tűzte ki, hogy a tagságot a középületek – mint a tanácsháza, óvoda, iskola, szakmunkásképző, téglagyár, szövőház, a TSZ épületei – tűzvédelmi felülvizsgálatába hatékonyabban kívánja bevonni.

Próbariasztás

1988-ban végül a helyi Bessenyei MGTSZ átadta a Zuk gépjárművet, viszont szertár azonnali felújításra szorult, ezért további segítséget kértek a falu vezetésétől. Ekkor már Natkó László volt a parancsnok.

1991-ben a Nyíregyházi Tűzoltóság által elvégzett ellenőrzés során próbariasztást is tartottak, amelynél 13 perc alatt 6 önkéntes tűzoltó jelent meg. Ekkor az ÖTE egy Honvéd MÁVAG és egy TS 8/8 kismotorfecskendővel, egy utánfutóval, tűzoltó tömlőkkel, sugárcsővel, állványcsővel és tűzcsapkulccsal rendelkezett. Az egyesület Natkó László vezetésével a megyei versenyek kihagyhatatlan részvevője volt, sőt saját maga is otthont adott kiváló színvonalú megyei tűzoltóversenynek. A helyi közéletet színesítve tűzoltó bálok szervezésében és lebonyolításában is jeleskedtek.

Kimagasló érdeme az egyesületnek, hogy nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre, évről-évre gyermek- és ifjúsági rajok is képviseltetik magukat a versenyeken. Ez a törekvés példaértékű, hiszen ez megfelelő alapot biztosít a jövőre nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában