Személyiséglopás

2024.02.06. 17:30

A szerelemi átverésektől a személyiséglopásig, bűncselekmények az interneten

Több mint 12 milliárd forintot loptak el vagy csaltak ki emberektől az online térben.

Kanalas Ottilia

Fotó: Gazdag Mihaly

Frizuraigazítás és már mehet is szelfi! A szerelmes asszony napjában több fotót is elküld szíve választottjának, igaz személyesen még nem is találkoztak csak az interneten, ott viszont oly annyira „megnyíltak” egymás előtt, hogy a jóhiszemű nő már szinte egész vagyonát odaadta ismeretlen hódolójának. Hogyan? Banki átutalással. Így hát az átvert asszony futhat a pénze után.
Sajnos a történet nem egy romantikus filmből való, hanem ahogyan mondani szokás: megtörtént eset. Kedden délelőtt a mátészalkai Bűnmegelőzés Angyalai Csoport adta elő a jelenetet, főnökük dr. Bakos Olivér rendőrkapitány pedig gitárral szolgáltatta a drámajáték alá a zenét. Két tipikus csalással, átveréssel és anyagi megkárosítással kapcsolatos jelenetet hoztak a bűnmegelőzési rendezvényre, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezett. 
A másik sztoriban banki ügyintézőnek adta ki magát a csaló, így kért pénz egy gyanútlan „ügyféltől”. Sajnos az online térben elkövetett bűncselekmények a mindennapok részévé váltak, s mint az előadásokból kiderült, ellenük csak széles társadalmi összefogással, tájékoztatással tehetünk. Ezért is foglaltak helyet a nézők soriban polgárőrök, civil szervezetek, valamint az egyik legérzékenyebb réteget, a szépkorúakat képviselő nyugdíjas klubok. Tudvalévő, hogy az idősebb korosztályt kifejezetten célba vették a netes bűnözők, s ez már világjelenséggé duzzadt.
A Bűnmegelőzés Angyalai Csoport tagjai a rendőrség kötelékében szolgálnak, bűnmegelőzési szakemberek: Farkas Tünde, Kassainé Simon Orsolya, Horváth Dóra, Bodóné Bíró Zsuzsanna. Rendhagyó módon színpadi játékkal, szituációs gyakorlatokkal hívják fel a bűncselekményekre a figyelmet, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig tartanak prevenciós előadásokat szerte a vármegyében.

Alig marad nyom utánuk

– Mi hiszünk abban, hogy a legjobb bűncselekmény az, amit el sem követnek, ezért nekünk az emberek tájékozottságát, ismereteit kell bővítenünk, arra kell fókuszálnunk, hogyan ne váljanak áldozattá. A mi kis csoportunk saját ötletekből, tematikákból építkezik, életszerű példákat fűszerezünk meg dalokkal, humorral, majd azokat előadjuk. A meghökkentő történetek kinyitják az emberek elméjét, felébresztik gondolataikat, s bízunk abban, hogy emlékezvén a látottakra, időben megszólal bennük a vészcsengő, amikor rájuk leselkedik veszély – mondta el dr. Bakos Olivér rendőrezredes, aki megerősítette: az online csalások, átverések, az adatlopások, profilfeltörések szinte mindennapossá váltak, szűkebb környezetében szinte mindenki találkozott már velük.
Hogy milyen bűncselekmények történnek az online térben annak se szeri, se száma, a keddi rendezvény legfőbb üzenete az volt: bárki válhat áldozattá. A rendőrség felveszi a kesztyűt az arctalan ellenséggel szemben, de nagyon nehéz a rendőrök dolga.
Az álca, az ismeretlenség az egyik ilyen nehezítő tényező. Nincs nevük, nincs személyazonosságuk az elkövetőknek. Míg sok évvel ezelőtt a vagyon elleni bűncselekményeket a lopások, betörések adták, ahol rögzíthető nyomokat hagytak maguk után az elkövetők, addig az online térben semmilyen nyom nem marad a csaló után. Sőt, nem hogy nyom nem maradt, ma már a mesterséges intelligenciával könnyen elterelhetik a gyanút egy másik/létező személyre, ellopva annak adatait, fényképét. Ezt hívják személyiséglopásnak, ami nem fikció egy krimiben, hanem létező jelenség.

Fotók, jelszavak, adatok 

Éppen ezért beszélt előadásában Oláh János rendőralezredes arról, nem mindegy, mekkora digitális lábnyomot hagyunk magunk után az interneten, milyen felületeken szörfözgetünk vagy webáruházakban vásárolunk. Ebből a szempontból is a legveszélyesebbek a közösségi oldalak, melyek igazi „kincsesbányáknak” számítanak, ha az életünkben akarnak turkálni mások. Az alezredes szerint egyre kifinomultabb módszereik vannak az adathalászoknak, akik a rejtőzködés nagy mesterei. Fontos lenne, hogy a belépési kódjaink, jelszavaink sehol ne legyenek ugyanazok, főleg a banki eléréseinket védjük. Ismét fel kell hívni az emberek figyelmét a védelmi rendszerek, tűzfalak használatára is, mert mintha ebből egy kicsit lejjebb adtak volna a magánszemélyek, holott a heckerek óriáscégek fiókjait is képesek néhány kattintással feltörni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában