Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.01. 09:31

Vádemelés a keresztrongáló férfi ellen

Kilenc alkalommal gyújtotta fel, illetve verte szét bottal a Máriapócs környéki útmenti kereszteket szerelmi bánatában egy férfi

Szon.hu

Forrás: Fotók: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség

A Nyírbátori Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint a büntetlen előéletű 42 éves férfinek 2022-ben anyagi gondjai voltak, ráadásul szerelmi csalódás is érte, ezért dühét az útmenti feszületeken vezette le. Sorra kereste fel a Máriapócs környékén lévő kereszteket, illetve egy úti ikont is, melyeket benzinnel leöntött, majd felgyújtotta. Az egyik keresztet ezen felül bottal is ütötte, így okozott abban rongálási kárt.

A férfi a cselekedeteit gyakran időzítette vallási ünnepekhez, pl. Szent Miklós napjához, karácsonyhoz és nagyszombathoz. Három helyszínt keresett fel összesen kilenc alkalommal, legutoljára 2023. április 8. napján gyújtott fel feszületeket. A vádlott cselekményével három sértettnek okozott több százezer forint kárt, ugyanis a feszületek magánszemélyek tulajdonában állnak, azokat családjaikkal állíttatták és gondozzák.

Az ügyészség három rendbeli vallási tisztelet tárgyának megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével vádolja a férfit, és azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje. Szükségesnek tartja az ügyészség azt is, hogy a bíróság a közúti járművezetéstől eltiltsa a vádlottat, mert a bűncselekmények helyszínére minden esetben gépkocsijával ment.
Az eljárás a Nyírbátori Járásbíróságon folytatódik. - tájékoztatta portálunkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség.

A mellékelt fotókon a megrongált ikon és egyik feszület látható.
Forrás: Fotók: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában