Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.03.17. 14:46

Előadások a katonaéletről

Az előadások mellett látványos bemutatókon is részt vehettek a diákok.

Miklós István

Íjászatban is kipróbálhatták magukat a fiatalok

Fotó: Területvédelmi ezred

A hazafias értékek átadása és a honvédelem ügyének népszerűsítése érdekében Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegye több településén szervezett előadásokat az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ.
Az Adassék tisztelet a katonaeszménynek előadás-sorozat négy helyszínen is várta az érdeklődőket. A panyolai Közösségi Házban Kertész József őrnagy, toborzóiroda-vezető a tartalékos katonai szolgálatról tartott előadást a helyi lakosságnak, kiemelve a tartalékos katonák Magyar Honvédségben betöltött szerepét. Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokhelyettese Sárospatakon és Vásárosnaményban is beszélt a hazaszeretet és a katonai hivatástudat jelentőségéről hangsúlyozva a haza védelmének fontosságát – tájékoztatta lapunkat a területvédelmi ezred.

Látványos bemutatók

Hozzátették, a diákok nemcsak előadások formájában nyerhettek betekintést a honvédelem mindennapjaiba, hanem személyesen is találkozhattak a katonákkal. A Kulturális Központ szervezésében március elején a Vasvári Pál Gimnázium 25 kadétja látogatott a nyíregyházi Damjanich laktanyába, ahol megismerkedtek az alakulatnál rendszeresített ruházati felszereléssel és fegyverzettel. Ezt követően Orosz István tartalékos főhadnagy, az 5. Területvédelmi Zászlóalj katonája a Magyar Honvédség rendeltetéséről, a területvédelmi rendszer feladatköréről beszélt.

A pályaválasztás előtt álló diákok az ügyességüket is próbára tették. Nyírtéten és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában folytatódtak a játékos honvédelmi e-sportfoglalkozások, ahol a tanulók kipróbálták a szimulációs VR-eszközt, lézerfegyverrel lőttek célba, a honvédelmi kvízen katonai és történelmi kérdésekkel tesztelték tudásukat, és nem utolsó sorban még lovagkori ruhákat is felpróbálhattak. Az újfehértói Honvédelmi Sportközpontban pedig légpuskalövészetben, íjászatban és lézerpisztoly-lövészetben mérték össze lőkészségüket a 10. és 11. évfolyamos kadétok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában