Nyíregyháza

2024.03.13. 11:30

Felfüggesztett börtön a párját szíven szúró nőnek

A nő azt mondta, a férfi élete szerelme, soha nem tudná bántani.

Száraz Anita

Fotó: Dodó Ferenc

– Könyörgöm, segítsen valaki! – ezt ismételgette sírva, kiabálva, szinte önkívületi állapotban D. A. J.  azon a hangfelvételen, amit kedd délután játszott le a Nyíregyházi Törvényszéken dr. Gál Anikó törvényszéki bíró. A felvétel 2022. március 19-én este készült azután, hogy a nő – az ítéleti tényállás szerint – szíven szúrta az élettársát, K. K.-t. Miközben D. A. J. segítségért kiabált, a telefonvonal túlsó végén egy hölgy nyugalomra intette és lépésről lépésre magyarázta el neki, hogy mit kell tennie: nézze meg, lélegzik-e a férfi, szorítson törölközőt a vérző sebre, fordítsa oldalra. A beszélgetés addig tartott, amíg meg nem érkeztek a mentők és a rendőrök – K. K.-t kórházba vitték, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre.

El akarta hagyni

A pár 2020-ban Bicskén ismerkedett meg egymással, majd Nyíregyházára költöztek. A nő sokat ivott, emiatt rendszeressé váltak köztük a veszekedések, 2022 márciusában pedig a férfi közölte a párjával, hogy elhagyja. A nő 19-én egy téren nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd hazament, ahol a szakítás miatt kialakult vita közben magához vett egy éles kést és azzal fenyegette a férfit, hogy ha elhagyja, öngyilkos lesz. K. K. megpróbálta kivenni a kést a kezéből, nehogy kárt tegyen magában, s eközben a vádlott szívtájékon szúrta. A közepes erejű szúrás elérte a férfi szívburkát, a kialakult levegő -és vérgyülem miatt életveszélyes állapotba került, s csak a gyors orvosi segítségnek köszönhető, hogy nem halt bele a késszúrásba.

Részeg volt, nem emlékszik

D. A. J. a februári kihallgatásán azt mondta, a kis híján végzetessé vált napon annyira részeg volt, hogy nem sok mindenre emlékszik. Szakítani akart vele a párja, ő pedig elővett egy kést, hogy megölje magát. K. K. ki akarta csavarni a kezéből a kést, s valahogy e közben szúrhatta meg. – Magamon kívül senkinek sem tudnék ártani, neki sem: ő az életem szerelme, nagyon sajnálom, ami történt – mondta akkor a nő és mindezt kedden, az utolsó szó jogán is megismételte.
Egykori élettársa akkor élt a mentességi jogával – közeli hozzátartozóként nem köteles vallomást tenni –, így dr. Gál Anikó a korábban tett vallomásait olvasta fel. Először azt állította, hogy saját magának okozott sérülést, később viszont már azt nyilatkozta, hogy D. A. J. akkor szúrta meg, amikor ki akarta csavarni a kezéből a kést. – Nem haragszom rá és azt kérem, ne büntessék meg – mondta a februári tárgyaláson, és hozzátette: ő csak azt szeretné, hogy hagyja békén és felejtsék el egymást.

 

Öt év próbaidő

Keddi perbeszédében az ügyész, dr. Halász Ágnes azt mondta, a nő cselekedete emberölésre is alkalmas lett volna. Az enyhítő körülmények közé sorolta, hogy a vádlott láthatóan megbánta a tettét, a sértett pedig megbocsátott neki, és ahogy a hangfelvétel is bizonyítja, D. A. J. mindent megtett azért, hogy megmentse a férfi életét. A vádlott kirendelt védője, dr. Árendás Róbert úgy vélte, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a védence szándékosan szúrta meg az élettársát, s hogy sérülést akart neki okozni, ezért a felmentését kérte. 
Dr. Gál Anikó bíró végül életveszélyt okozó testi sértés miatt 2 év,  végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, D. A. J. felmentésért, míg a védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában