Katasztrófavédelem

2024.05.17. 07:03

Csapatmunka után az egyéni tudás a reflektorfényben

Szon.hu

A IV. Ügyeleti Szakmai Verseny záró napján írásbeli teszt várta a műveletirányítókat, akiknek jellemzően csak a hangjával találkoznak a segítséget kérők. Ezúttal azonban nem csapatban dolgoztak, és nem kellett segélykérőhívásokat sem fogadniuk, csupán egy tollat kaptak a kezükbe és az egyéni tudásuk került a fókuszba.

A műveletirányítóknak a rendelkezésre álló információk birtokában a káreset helyszínéhez legközelebb eső tűzoltóságról a megfelelő számú egységet, a szükséges felszereléssel rendelkező járműveket kell riasztaniuk. Emellett számos szabályt ismerniük kell, a segítségnyújtáshoz szerteágazó tudásra van szükség. A versenyre összeállított ötvenperces elméleti tudásfelmérő ötven kérdése alaposan próbára tette a szürkeállományukat. Helyesen kellett megválasztaniuk egy feltételezett tűzeset riasztási fokozatát, és biztosnak kellett lenniük abban is, hogy az eset jellegének függvényében elegendő számú tűzoltóegységet riasztanak a helyszínre. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot álmukból felriasztva is ismerniük kell, így ez sem okozhatott számukra problémát. De volt kérdés az e-call jelzést adó járművekre vonatkozóan, sőt a veszélyes anyagot jelző táblákat is fejből kellett beazonosítaniuk. Tudniuk kellett, hogy az adott bárca fertőzésveszélyes anyagra, gyúlékony gázra, vízzel gyúlékony gázokat képező anyagra, esetleg öngyulladó szállítmányra vonatkozik-e.

Az eredményhirdetésen Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese gratulált a versenyzőknek. Mint mondta: felgyorsult világunkban elengedhetetlen a folyamatos képzés és önképzés ahhoz, hogy helyt tudjunk állni a mindennapokban. Hozzátette, a mostani verseny is azt bizonyította, hogy felkészült szakemberek segítik a bajbajutottakat - írta a katasztrófavédelem.

Eredmények: 

Egyéni műveletirányító:

  1. helyezett: Jorsits Tamás tű. zászlós, Győr-Moson-Sopron VMKI
  2. helyezett: Kiss Róbert tű. zászlós, Komárom-Esztergom VMKI
  3. helyezett: Fekete Szabolcs tű. zászlós, Győr-Moson-Sopron VMKI 

Egyéni ügyeletvezető: 

  1. helyezett: Szüts Tamás tű. őrnagy, Győr-Moson-Sopron VMKI
  2. helyezett: Lapis András tű. alezredes, Borsod-Abaúj-Zemplén VMKI
  3. helyezett: Nagy Attila tű. törzsőrmester, Fejér VMKI 

Összesített csapat:

  1. helyezett: Győr-Moson-Sopron VMKI
  2. helyezett: Szabolcs-Szatmár-Bereg VMKI
  3. helyezett:  Békés VMKI
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában