Helyi közélet

2008.05.24. 17:14

Életet környezetnek, embernek

<p>Nyíregyháza - Színes, változatos, ám komoly tárgyi tudást is igénylő nemzetközi természet- és környezetvédelmi vetélkedőt rendeztek a vízügyi igazgatóságon nemrég.</p>

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a szatmárnémeti székhelyű Szatmári Környezetvédelmi Ügynökség és a Szatmári Vízügyi Hivatal ökológiai együttműködési megállapodás keretében magyar–román iskolák között ökológiai tanulmányi versenyt hirdetett ez év áprilisában, melynek fődíja egy többnapos táborozás Romániában.

Megyénkből az elődöntőbe – melyet a napokban rendeztek meg a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság székházában – úgy kerülhetett be hat csapat, hogy előzőleg interneten lehetett pályázni. „A víz egészség, élet” témakörben maximum 10 perces jelenet forgatókönyvét, valamint egy rövid esszét „A közlekedés környezetszennyező hatásai” témakörben kellett készíteni, amit szakmai zsűri értékelt. Az itt szerzett pontokkal indultak a csapatok a második megmérettetésen, az elődöntőn.
Természetesen a legjobban szereplő csapatok kaptak meghívást immár nem csak virtuálisan. A döntőbe jutásért az ÉVISZ három csapata, valamint az ibrányi Móricz Zsigmond, a mátészalkai Esze Tamás és a nyíregyházi Eötvös József gimnázium szállt ringbe.

– A program célkitűzése – tudtuk meg a vetélkedő szervezőjétől, Mihalikné Csorbák Erikától, a vízügyi igazgatóság osztályvezetőjétől – a természetes élőhelyek megismertetése, bemutatása, a természetvédelmi szempontból értékes területek védelme és természetes állapotának megőrzése, a víz minőségének megóvása, valamint a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. A programba bekapcsolódott az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület is.

A vetélkedő hatfordulós volt. Az elsőben keresztrejtvényt fejtettek: meghatározások alapján kellett megállapítani a állafajt. Vajon mi lehet az a kétéltű – hogy csak egy példát említsünk –, mely „fekete alapon sárga foltos, bőre méreganyagot választ ki”? A totó is „izgalmas” volt, mert olyan kérdés is szerepelt, hogy „Hány öreg fa kell egy tonna papír előállításához?”. De vajon mi lehet a nadály másik neve? – szólt az egyik villámkérdés. Szólásokat kellett kiegészíteni, mint például „Éhes ... makkal álmodik”. De az irodalom sem maradt ki, hiszen Kosztolányi Dezső versidékezetekben kellett pótolni a hiányzó állatneveket: „Dac és düh, mely felhők közül kiszáll. / S bírál, / Vészben – viharban vijjogó király / Ő a ...” Természetfilmet néztek meg, melyekhez kérdéseket kaptak, s tudósítást is kellett készíteni például arról, hogy a klímaváltozás miatt árvizek fenyegetik közvetlen környezetünket.

Persze, ezzel a vetélkedőnek még nincs vége, hiszen jön a döntő június 7-én Nyíregyházán, melyen három megyebeli és három romániai csapat „csap össze”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában