Helyi közélet

2008.07.11. 13:10

Csónakban csak mentőmellénnyel - változtak a víziközlekedési jogszabályok

<p>Megváltozott vízi közlekedési jogszabályokra figyelmeztet a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Összesen három, a vízi közlekedéssel kapcsolatos szabály változott, ezek betartását folyamatosan és következetesen ellenőrzi a rendőrség. <dia width="900" height="700" alt="Csónakban csak mentőmellénnyel - változtak a víziközlekedési jogszabályok 2008.07.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Cs_nakban_csak_ment__337_mell_nnyel___v_lto/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Csónakban csak mentőmellénnyel - változtak a víziközlekedési jogszabályok 2008.07.11." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-viziszabaly-valtozas-kozlekedes-biztonsag.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A rendőrség tájékoztatása szerint július 1-je óta minden 16 év alatti fiatalnak, illetve minden úszni nem tudónak kötelező mentőmellényt viselnie, ha csónakba ül. A jogszabály módosítása kitér arra is, hogy csónakkal, kishajóval és vízi sporteszközzel ezután nem lehet a gyorsjáratú hajók útját keresztezni.

A kikötőkre vonatkozó szabályok változása szerint a közforgalmú kikötőkre már érvényes a határkikötőkre vonatkozó határátlépési rend is. A harmadik változás a hajózási képesítéseket érinti: ezek megszerzését már a Nemzeti Közlekedés Hatóság által elismert tanfolyam elvégzéséhez köti a jogszabály. A vízirendőrök folyamatosan és következetesen ellenőrizni fogják az új szabályok betartását.

Kapcsolódó cikkek:

  • Felelőtlen játszadozás a veszéllyel
    A tavaknál, folyóknál kijelölt strandok egyeseknek nem felelnek meg, beljebb úsznak, bár tudják, hogy szabályt szegnek.
  • Több mint 68 ezer dollárt ért a Titanic mentőmellénye
    Az 1912-ben elsüllyedt Titanic óceánjáró egyik mentőmellényét árverezték el szerda este a Christie s new yorki aukciósházban. Úgy tudni, a hajóról csak hat mellény maradt meg, ezek egyikéért fizetett 68500 dollárt (10 millió 350 ezer forintot) a legtöbbet ígérő licitáló. A tárgy egy kanadai család szekrényéből került elő.
  • Kajakozott, elnyelte a Tisza Zsurknál
    Kedden este a Kelet-Magyarországi mentő egyesület három búvára indult Zsurkra ahol az elsődleges információk szerint egy fiatalember kajakból zuhant a Tiszába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában