Helyi közélet

2008.09.12. 16:04

A szólásszabadság határai, a közszereplők védelme

<p>Nyíregyháza - Ilyen kérdéseket beszéltek meg a XI. Jogásznap keretében Nyíregyházán. Az élvezetes előadásokon gyakran felhangzó taps jelezte, a könnyed stílusban ismertetett, de a jogállamiság kereteit feszegető elképzeléseket. <dia width="900" height="700" alt="A szólásszabadság határai, a közszereplők védelme 2009.09.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_sz_l_sszabads_g_hat_rai__a_k_zszerepl__33/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A szólásszabadság határai, a közszereplők védelme 2009.09.12." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/080912jogasznap_ps.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

16:00: Folytatták a jogásznapi tanácskozást

A délutáni levezető elnök dr. Gyulai Gábor a Megyei bíróság elnöke arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy az első előadó a vagyonosodási vizsgálatokról ad tájékoztatást. Az APEH elnöke dr. Szikora János előzetesen elmondta, hogy ha nem töltené be tisztségét, akár a hallgatóság körében is ülhetne. Hozzátette, szakdolgozatában épp a vagyon gyarapodásokról illetve azok eltitkolásáról írt.

Előadásában a vizsgálatok irányelvein túl érdekes helyzeteket is ismertetett. Ebben például elhangzott olyan eset, amikor a vizsgálat alatt az adóalany korábban is meglévő de számlákkal nem ellentételezett költségekről beszélt, nem ismerve a vagyon gyarapodási vizsgálatok logikáját. Ez abból indul ki, hogy a megszerzett vagyon tárgyak, és az életvitelhez szükséges bevételek fedezete rendelkezésre állt-e, illetve az az után fizetendő adót megfizették-e.

Ebből levezetve, amikor valaki arra hivatkozik, hogy még több volt a költsége (kevesebb nyeresége volt) éppen a meglévő vagyon fedezetéről állította hogy nem volt meg, vagyis további különbözetet tárt fel.

Olyan is megtörtént, hogy az adóévben keletkezett bevételek és a költségek egymással fedésbe kerültek, ám az APEH időarányosan sorba állítva vizsgálja a vagyon keletkezését, és nem tűnik logikusnak egy év elején keletkezett költség fedezeteként a csak az év végén keletkezett bevétel.

Jellemzően Mikulások járják az országot, és ismeretleneknek adnak nagyobb összegeket kölcsön, minden papír nélkül. Olyan is volt, hogy valaki arra hivatkozott, hogy az apja sikkasztott, amiért el is ítélték, és a vagyon abból származott.

A KSH adatai alapján működő vagyon növekedési becslések igen pontosak, de lehet vitatni. A bíróság elé kerülő peres ügyek 70-71%-át szokta az APEH megnyerni.


13:28: Dr. Kozma Istvánné a Megyei jogászegylet elnöke nyitotta meg a hagyományoktól eltérően a belvárosban megtartott rendezvényt, ahol főleg bírák és ügyészek tanácskoztak a társadalom aktuális problémáinak jogi megítéléséről.

Az első előadó dr. Kiss László alkotmánybíró, egyetemi tanár főleg a vélemény szabadságát, valamint az adatvédelem kérdéseit boncolgatta, de kitért a közszereplők védelmére is. Őt dr. Somogyvári István követte a pulpituson.

Az Állami számvevőszék főtitkár helyettese arra a kérdésre kereste a választ, hogy az igazságszolgáltatás hatalom, vagy szolgáltatás? A pénteki rendezvény délutánra tervezett előadói között dr. Szikora János az APEH elnöke a vagyonosodási vizsgálatokról beszél és dr. Utto György Legfelsőbb bírósági tanácselnök a büntető eljárásokban felmerülő kár felelősségét elemzi.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában