Helyi közélet

2008.09.10. 10:42

Bírják, de bírálják a Vidort

<p>Nyíregyháza - Korábbi időpontot javasolnak a fesztiválnak a Városvita internetes levelezői.</p>

Szűnni nem akaró vastaps kísérte a nemrég véget ért Vidor Fesztivál számtalan programját. A rendezvényhez illeszkedő reakciók hullámai sem csitulnak, a Városvita levelezői is élénk társalgásba kezdtek.

Fazekas Ágnes például nem érti, hogy miért választották ketté a Vidor Fesztivált a Nyírségi Ősztől, és miért nem a Vidorral rendezték meg a gyümölcskarnevált.

„Ha rajtam múlna, augusztus 21-től, a debreceni virágkarnevál után bonyolítanám le a nyíregyházi fesztivált. Akkor még van egy hét a nyaralásból, és Debrecenből könnyebb átjönni, mivel ott a szálláslehetőség bővebb, és a két város össze is dolgozhatna. Lehet, hogy furcsa, de amennyiben én olyan helyzetben lennék, akkor bizony megkeresném a legközelebbi falvakat, külvárosi részeket, ahol fizető vendéglátóhelyek lehetnének.”

Fazekas Ágnes szavai inspirálták megszólalásra a Városvita egyik új levelezőjét, Belus Tamást, aki a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatójaként bennfentesnek számít:

„Sajnos, a Vidor Fesztiválnak szerintem nincs szakmai értéke a turizmus szempontjából. A definíció alapján turistának az számít, aki az adott fogadóterületen legalább egy vendégéjszakát tölt el. A tapasztalatunk az, hogy a fellépőkön kívül nem vonz jelentős számú turistát. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a helyi lakosságnak, a kirándulóknak nem nyújtana a rendezvény maradandó értéket és élményt.”

Fejtegetésében kitért a bírálatra alapot adó okok taglalására is:

„Szerencsétlennek tartom az időpont kiválasztását. A főszezon után, az iskolakezdés idején nehéz a turistákért versenyezni. Csaknem képtelenség jegyet kapni az előadásokra. A kitartóbbak a jegyiroda előtt éjszakáznak. A színpadi programokat csak néhány ezer néző láthatja a nézőtér korlátozottsága miatt. Egészen más helyzet lehetne nyáron, a több mint ezer nézőt befogadó szabadtéri színpad igénybevételével. Véleményem szerint a zenei rendezvények a fellépőket tekintve igényesek, azonban ingyenesek. Hozzáteszem: ingyenebéd nincs, valaki mindig fizet. Városimázst építő hatása rendkívüli, de csak addig, amíg ki nem derül, hogy képtelenek lennénk néhány száz, magas minőségű szálláshelyet kereső vendéget elhelyezni. Ebből a szempontból tehát mégis jó a mostani időpont...”

Valakinek fizetnie kell a révészt

Lányi Botond örömmel szembesült Belus Tamás gondolataival: „Végre egy szakember, aki õszinte véleményt ír! Ráadásul olyan evidenciákat fejt ki, hogy az ember rögtön a fejéhez kap: hogy ez eddig nekem nem jutott eszembe.” Aztán levelezõnk saját verzióját is ismertette: „A Vidor Fesztivál megáll a maga lábán, de el tudom képzelni egy összetett vendégcsalogatással. Lehetne 2-3 elõadásra (félretett) jegyet kapnia valakinek, akinek még belépõje lenne a látványfürdõbe, valamint az Állatparkba és a Múzeumfaluba, aztán szóba jöhet még egy városnézés és egy megyejárás is. Gondolom, elsõ nekifutásra kevés ilyen érdeklõdésû vendég érkezne, de híre is mehetne a kezdeményezésnek.
Mindössze (?!) annyi a bibi, hogy egy ilyen összefogás, közös szervezés nálunk, magyaroknál szinte elképzelhetetlen. Pedig Bayreuth és a Wagner-imádó kaszt szerint elõfordulhat ilyen. Az ingyenes világzenei fesztiválhoz pedig annyit: a Vidor-költségvetés látványosan mutatja, valakinek fizetnie kell a révészt. A fõszervezõ Tasnádi Csaba dícséretét zengve jómagam is inkább a fesztivál továbbfejlesztését, minimum megtartását tartom kiinduló alapnak, és várom a szakemberek véleményét” – zárta vitaindítóval felérõ reflektálását Lányi Botond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában