Helyi közélet

2008.09.21. 17:10

Engedély kell a moha gyűjtéséhez

<p>Nyíregyháza - A kereskedők a saját érdekükben minden esetben győződjenek meg az átvett moha származásáról. Az engedély nélkül folytatott tevékenység igen súlyos következményekkel járhat, természetvédelmi bírságot kiszabását vonja maga után.</p>

Egy nyíregyházi olvasónk meglepő kérdéssel fordult szerkesztőségünkhöz. Virágkötőként gyakran készít koszorúkat mohából, most azt hallotta, hogy védett növény, s tilos ilyen felhasználása. Vajon igaz ez?

– A mohák gyűjtése, nemcsak a védett faj esetleges begyűjtésének problémáját veti fel – tudtuk meg Zsigó Krisztina természetvédelmi ügyintézőtől.

– Az erdőterületeken, az erdőtörvény szerint, a mohák gyűjtése – és más, pl. gyógynövény, vadgyümölcs, gomba gyűjtése is – erdei haszonvételnek minősül, amely állami erdőterületeken, csak az egyéni szükségleteket meg nem haladó mértékben (azaz kereskedelmi mennyiségben nem!), magánerdőkben pedig az erdőgazdálkodó írásos engedélyével végezhető. Amennyiben a gyűjtési terület természetvédelmi oltalom alatt áll, ezen felül a természetvédelmi hatóság engedélyét is be kell szerezni.

A mohákról

A mohák törzse (Bryophyta) két élesen elkülönülő osztályra tagolódik,

a lombos mohákéra (Bryopsida) és a májmohákéra (Marchantiopsida)

jelenleg több mint 500 faja ismert, amelyek Magyarországon előfordulnak.

A fajok egymástól nehezen elkülöníthetőek faji szinten, egyes fajokat

szabad szemmel is biztosan meg lehet ismerni, azonban mások csak kézi

nagyító vagy mikroszkóp segítségével azonosíthatóak. A mohák a

szabad természetben csaknem mindenütt előfordulnak, ahol növényzet kialakulása

lehetséges, a művelt szántóföldek kivételével, azonban gyűjtésre alkalmas

mennyiség szinte kizárólag erdős területeken található meg. A védett növényfajok

listáján jelenleg 78 mohafaj szerepel, ezeket a rendelkezésünkre

álló adatok szerint sem az Európai Unió országaiban sem Magyarországon

nem termesztik, általában a virágkötészeti célra hasznosított mohafajok

nem a védett mohák közül kerülnek ki, azonban ezt teljesen kizárni nem

lehet.

A kereskedőknek, virágkötőknek, dísznövény kertészeteknek – mint minden áruról, ami forgalomba kerül – tudni kell igazolni, annak eredetét, származását és a jogszerű megszerzését. Így nem vehetnek át, olyan alapanyagot, amely nem rendelkezik ezen dokumentumokkal. A védett mohafajok gyűjtéséhez, tehát bármilyen területen (a védett területeken viszont, bármely faj begyűjtéséhez) a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Ha a gyűjtő a mohát nem védett területen gyűjtötte, és az nem védett faj, akkor is rendelkeznie kell az erdőgazdálkodó írásos engedélyével, ahonnan a moha származik. Ha ez az engedély tartalmazza a szükséges adatokat – azaz, a gyűjtő nevét, gyűjtési helyet, erdőgazdálkodó nevét – könnyen ellenőrizhető, hogy az adott mennyiségű és faji minőségű moha az engedély szerinti helyen került-e begyűjtésre.

Bűncselekménynek minősül
Különleges természetvédelmi helyzetűek a mohák törzsén belül a lombos mohákhoz tartozó tőzegmohák, ezeknek Magyarországon minden fajuk védett. A kertészeti célra használt tőzeg külföldről származik, amelynek származását szintén igazolni kell (szállítólevélen szerepeltetni kell, számlát kell tudni bemutatni).

A védett növényfaj egyede engedély nélkül nem tartható, nem gyűjthető. A kereskedők a saját érdekükben minden esetben győződjenek meg az átvett moha származásáról és kérjék az engedélyeket, amennyiben mohát gyűjtőtől vesznek át. Az engedély nélkül folytatott tevékenység igen súlyos következményekkel járhat, természetvédelmi bírságot kiszabását vonja maga után és alapesetben szabálysértésnek minősül.

A moha faji összetételétől, mennyiségétől és a gyűjtés helyétől függően, a legsúlyosabb esetben, akár természetkárosítás bűncselekményének is minősülhet. Az engedély nélküli gyűjtés vagy árusítás, amely 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában