Helyi közélet

2008.09.29. 07:18

Gyanús hagyomány

<p>Nagyot nézett volna Mátyás, az igazságos, ha mondjuk épp Bécs bevételéhez poroszkálva revizorok toppannak elé, és kérdőre vonják: „No de király! Egy egész hadsereg, feketén?!” Nyék<STRONG>i Zsolt jegyzete.</STRONG></p>

S talán Arany János is óvatosabban fogalmaz a Családi körben, mert hát ott van az az eperfa, az is feketén bólogat lombjaival bele az estébe...

Túl a tréfán, az jól érzékelhető: nehéz egyensúlyt tartani akkor, ha a szemérmetlen, a közösségi létet veszélyeztető csalás nagyobb szigor után kiált, de a tiszta szándék joggal tiltakozik a megbéklyózás ellen.

A törvény szerint minden, jövedelemmel járó tevékenység után adózni kell (ennek módjáról és mértékéről persze lehet vitatkozni), de enélkül nincs pénz a közös kasszában, amelyből utakat kell építeni, óvodákat, iskolákat, kórházakat kell fenntartani. Ugyanakkor hagyomány úgy takarékoskodni, hogy egy-egy elvégzett munkát nem fizetünk ki, hanem pénz helyett saját kétkezi munkánkkal egyenlítjük ki a számlát. Így maradhatott talpon a vidék, s a vidéken élő ember.

Megnyugtató, hogy elvileg nincs akadálya annak, hogy rokonok, barátok, munkatársak segítsenek a munka dandárjában, de kérdéses, mikor foghat gyanút egy akcióban lévő felügyelő.

Pár éve nagy port kavart az eset (nem megyénkben), amikor idős nénit azért büntettek meg, mert a szomszédja felvágta neki a téli tűzifát. Addig jó, míg vannak ilyen szomszédok.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában