Helyi közélet

2008.09.28. 08:24

Hova kerül a sok Gagyidas?

<p>Az Észak-alföldi régióban a Vám-és Pénzügyőrség az idei évben eddig közel 70 ezer darab hamisított ruházati terméket foglalt le, közel 150 millió forint értékben.</p>

Ezen termékek között voltak: pólók, nadrágok, szabadidő ruhák, kabátok, pulóverek, sapkák, cipők, farmer nadrágok, zoknik. A SZON kíváncsi volt arra, hogy ezek a hamisított ruhaneműknek mi a további sorsuk.

Ahogy Kupecz József százados, a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföld Regionális Parancsnokságának szóvivője elmondta – „A Vám- és Pénzügyőrségnek nincs módja a testület által lefoglalt és elkobzott termékek közvetlen elajándékozására, így a jó szándék megléte mellett sem tud anyagi támogatást nyújtani.”

A Vám- és Pénzügyőrség által elkobzott és felajánlott termékeket egy központi, úgynevezett Karitatív Tanács négy tagszervezete útján az igénylők, illetve a rászorulók részére díjmentesen átadja.

Az egyik ilyen tagszervezet a Magyar Vöröskereszt, amelynek megyei szervezetével felvéve a kapcsolatot, arra voltunk kíváncsiak, hogy ebből a lefoglalt áruból hogyan gazdálkodnak.

Az ügyben Szarkáné Kövi Mártát, a Magyar Vöröskereszt megyei elnökét kérdeztük, aki elmondta, hogy sajnos a Vám-és Pénzügyőrség felől évről-évre egyre kevesebb adomány érkezik. Az egyes ruhaneműket vizsgálva elmondható, hogy százas nagyságrendű tételek nagyon ritkák, és ami érkezik, azt az egész megyében osztják szét. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyíregyházi központi szervezeten kívül hét tagszervezet, egy anyaotthon és egy támogató szervezet osztozik az adományokon. Ez azt jelenti, hogy például ötven darab póló érkezésekor szervezetenként tíz-tíz darab jut. Ez az 580 ezer lakosú megyénél igen elenyésző mennyiség.

A hamisított ruhaneműk annak ellenére, hogy átesnek egy „márkátlanításon” - a márkajelzést kivágva egy folttal takarják le a lyukat – nagyon jól jönnének a rászorulóknak. „Ezek mégis csak új ruhadarabok.”

Szarkáné Kövi Márta elmondta, hogy nagy problémát jelent az is, hogy a bürokrácia nagyon hosszadalmassá teszi a szétosztást, így van, hogy egy évbe is belekerül, hogy egy lefoglalt ruhanemű egy arra rászorulóhoz kerüljön. Így eshet meg az is, hogy télikabátot nyáron osztanak a hajléktalanoknak.

Mindezek ellenére Szarkáné Kövi Márta és a Magyar Vöröskereszt hálás minden egyes adományért, mert ahogy fogalmazott – „A rászorulóknak minden darab fontos.”

Kapcsolódó cikkek:

-M. István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában