Helyi közélet

2008.09.02. 06:09

Mennyire tudatos vásárlók a magyarok?

<p>Egy felmérés során kiderült, hogy a magyar vásárlók fontosabbnak tartják a hibás termékek azonnali kicseréltetését vagy a szervizgaranciát, mint az elvi alapon nyugvó környezettudatos gondolkodást.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/kismama-elemiszer-nyiregyhaza.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-elelmiszer.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Vajon mennyire fontos, hogy a termék milyen országból származik? Mennyire figyelünk a minőségre, illetve a különböző adalékanyagokra? Felmértük, hogy Nyíregyházán milyen szempontok alapján vásárolnak az emberek.

Egy kutatás szerint a fogyasztói jogokkal kapcsolatos ismeretek továbbra is a vásárlói magatartás leggyengébb pontjai. Csak minden harmadik ember tudta, hogy három napon belül bármilyen termék indoklás nélkül visszavihető a kereskedőnek, és csak minden negyedik, hogy a jótállás minden termékre és szolgáltatásra alapvetően jár.

A Nyíregyházán megkérdezettek nagyrészt tisztában vannak az alapvető jogaikkal, és korábban már éltek is a csere lehetőségével. Arról viszont megoszlottak a vélemények, hogy kinek, mi a fontos egy-egy termék – legyen az élelmiszer, vagy ruhanemű – megvásárlása során.

A felmérésünkből kiderült, hogy a férfiak leginkább csak elektronikai berendezéseket szeretnek vásárolni, élelmiszert kizárólag a feleség által összeállított lista alapján. Köztudott az is, hogy a legnagyobb kín egy családfő számára, amikor feleségével, vagy lányaival kell betérni egy-egy üzletbe: az ott töltött hosszas idő ugyani ellenkezik azzal a céltudatos és gyors vásárlási formával, amit egy férfi alkalmazni szokott.

Nem számít a kor, ha minőségről van szó. A megvásárolandó ruha lehetőleg ne legyen kínai gyártmány, de a legfontosabb még mindig az, hogy jól nézzen ki. Élelmiszerek tekintetében azonban válogatósabbak vagyunk: jobban húz a szívünk a megbízható magyar termékek felé. Ennek ellenére tekintetünk, csak azt veszi górcső alá, hogy melyik ország gyártmányát fogyasztjuk majd el, odáig már csak kevés esetben jutunk, hogy az adalékanyagot és az összetevőket is elolvassuk.

Az eredmény azt is mutatja, hogy nőtt a világháló segítségével lebonyolított vásárlások száma. Egy kisgyermekes anyuka például megkönnyítheti az életét, ha szétnéz az internet, ugyanis a kívánt terméket megrendelés után, még házhoz is szállítják, ami nagy könnyebbséget jelent.

Összességében fontos a minőség, és igenis megválogatjuk mit eszünk és mit viselünk, de csak addig, amíg a pénztárcánk engedi.

Kapcsolódó cikkek:

- Kálnai Anita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában