Helyi közélet

2008.09.24. 14:33

Nyugdíjba menekülnénk!

<p>Nyíregyházán - Minden edddiginél nagyobb érdeklődés övezte szerdán lapunk kedvelt telefonos fórumát, amelyen Lengyel Mária, az Észak-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság nyíregyházi igényelbíráló osztály vezetője fogadta a hívásokat.</p>

A szakember 23 telefonos kérdésre válaszolt, s 44 e-mail érkezett, ezekre folyamatosan, a munkahelyéről küldi olvasóinknak a személyre szóló tájékoztatást. Elnézést kérünk mindazoktól, akik nem kerülhettek sorra a szakember egyórányi ittléte alatt, számukra a keretes szövegben közöljük Lengyel Mária hivatali telefonszámát.

Elismerési kérelmek

A legtöbb kérdés arra irányult, hogy ki mikortól kérheti az előrehozott öregségi nyugdíj megállapítását. – Általános tájékoztatásként elmondhatjuk, hogy 2008-ban előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az 57. életévét betöltött nő, illetve a 60. életévét betöltött férfi, s amennyiben legalább 38 év szolgálati idővel rendelkezik, és biztosítási jogviszonyban (munkaviszony) nem áll (kivéve, ha az illető egyéni vállalkozó).

Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, aki a fenti korhatárt betöltötte és legalább 33 év szolgálati idővel rendelkezik. (A nyugdíj összegének a csökkentés mértéke: a hiányzó 38 évhez szolgálati idő függvénye). A nagy érdeklődésre tekintettel, arra vonatkozóan, hogy ki mikor jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra, javaslom a szolgálati idő elismerési kérelem előterjesztését a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság nyíregyházi igazgatóságához. E kérelemmel azok élhetnek, akik a reájuk irányadó öregségi korhatárt (ez jelenleg 62 év) tíz éven belül betöltik. Az elismert szolgálati időről határozattal értesítjük az ügyfeleket, és arról, hogy mikor kérhetik az öregségi nyugdíj megállapítását.

– A jelenlegi törvény szerint 2009-től 2012-ig az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatár: nőknél 59 év, férfiaknál a 60. életév, és mindkét nem esetében legalább 40 év szolgálati idő szükséges. Az öregségi nyugdíjra jogosító feltételnek, tehát az életkornak és a szükséges szolgálati időnek egyidejűleg meg kell lennie! 2013-tól előrehozott öregségi nyugdíjra a következő feltételnek kell megfelelni: 60. életév betöltése mindkét nem esetében és legalább 37 év szolgálati idő megléte. Itt az öregségi nyugdíj összegének a csökkentés mértéke már nem a hiányzó szolgálati idő, hanem életkor függvénye – mondta Lengyel Mária.

Nyugdíj melletti munka

Többen érdeklődtek az öregségi nyugdíj melletti foglalkoztatás lehetőségeiről. Ezzel kapcsolatban az osztályvezető a következőkről tájékoztatja olvasóinkat.

– 2008. január 1-től a megállapított előrehozott öregségi nyugdíj folyósítása mellett korlátozó rendelkezésekkel van lehetőség dolgozni. A nyugdíjasként szerzett kereset, jövedelem a tárgyév első napján érvényes minimálbér 12-szeresét nem haladhatja meg. Amennyiben ezt az összeghatárt a jövedelem meghaladja év közben, úgy a nyugdíj folyósítása a követő hó 1. napjától szüneteltetésre kerül. Amennyiben év végén éri el a keretösszeget a jövedelem, úgy a december havi nyugdíjat kell visszafizetni. Amennyiben 2007. december 31-ig az előrehozott öregségi nyugdíjas, úgy a fenti korlátozó rendelkezés 2010. január 1-től vonatkozik.

Nagyon sokan érdeklődtek olvasóink közül a rokkantsági nyugdíj megváltozott feltételeiről is. Rokkantsági nyugdíjra az jogosult, akinek az egészségkárosodás mértéke 79 százalékot meghaladó mértékű, vagy 50–79 százalékos mértékű és nem rehabilitálható. További feltétel: az illető rendelkezzen az életkorára előírt szolgálati idővel, egészségkárosodás következtében keresőtevékenységet nem folytat, vagy keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, és táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül.

Érdeklõdhetnek:

Levélcím: Észak-alföldi Regionális

Nyugdíjbizosítási Igazgatóság, Nyíregyháza,

Szabadság tér 4. sz. 4400

Lengyel Mária osztályvezetõ telefonszáma:

42/551-538.

- Lefler Görgy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában