Helyi közélet

2008.09.23. 12:16

Randevúztak a testvértelepülések Nagykállóban

<p>Nagykálló - A testvértelepülésről érkezett delegációk számára konferenciát is rendeztek, amelyen sok fontos témát megvitattak.</p>

Az elmúlt hét végén megrendezett XI. Nagykállói Napok programsorozat jó alkalom volt arra is, hogy újra találkozzanak a város testvértelepülései, s az ismerkedés mellett megvitassák a további együttműködési lehetőségeket is.

– Az Európai Polgárokért Program keretében pályázat révén nyertünk támogatást arra, hogy meghívjuk a Nagykállói Napokra a város valamennyi testvértelepülését – tájékoztatta szerkesztőségünket Trefán Jánosné alpolgármester, aki az önkormányzatnál a nemzetközi kapcsolatokért felelős. – A pályázatnak köszönhetően összesen 250 vendéget hívhattunk meg Borsiból, Limanowából, Metzingenből, Tasnádról és Técsőről. A delegációkat arra kértük, hogy aktívan vegyenek részt a programokban. Ezt sikerült is megvalósítani, hiszen például a Lengyelországból érkezett limanowai fiúkórus már az első napon énekelt Simonyi óbester emléktáblájánál, majd még két koncertet adtak a fiúk, egyet a református templomban, egyet a római katolikus templomban. Mivel a Nagykállói Napok keretében köszöntöttük a 115 éves Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, a testvértelepülésekről is hívtunk tűzoltókat, akik az emlékzászlóra emlékszalagot közöttek.

–A sportversenyeken is igazi nemzetközi versengés volt – folytatta Trefán Jánosné. – A küldöttségek részt vettek az erő- és ügyességi játékokban is. A legerősebb ember címet egy borsi vendégünk nyerte. A hatvan éven felüliek „veterán focitornájára” is benevezett Borsi. A szabadtéri sakkban limanowai versenyző lett az első. A testvértelepülésről érkezett delegációk számára konferenciát is rendeztünk, amelyen sok fontos témát megvitattunk. Főleg az érdekelte őket, hogyan tudnak közösen pályázni uniós forrásokra. Szombat este Harangodon a tánccsűrben a kinti hideg ellenére odabent forró volt a hangulat. A nagykállóiak tánca után Tasnád és Borsi együttese is tanított táncokat az érdeklődőkkel. Összességében úgy érzem, hogy sikerült ismét közelebb kerülnünk a testvértelepülésekhez. A kapcsolat az ősszel tovább erősödik, ugyanis Nagykálló delegációját még ebben az évben várja Técső és Meztingen is.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában