Helyi közélet

2008.09.29. 07:34

Szívről, szívesen

<p>Jó humorral megáldott nagybátyám kérdezte egykoron szívasztmás ismerősét: – Mi van Jóska, süt?! – Merthogy a gyerekkori társ úgy szedte a levegőt, mintha forró levest fújt volna. No persze, a nagybátyám is megkapta a választ. <STRONG>Lefler György jegyzete.</STRONG></p>

No persze, a nagybátyám is megkapta a választ rendesen a „levesfújásért”, majd igazi barátként, hosszasan elbeszélgettek. A nehéz betegségről, a meggyengült szívről. Meg a cigarettáról, amiről egyikük sem tudott lemondani. Ám az idő távolából én már tudhatom: mindkettejüket a szíve vitte el. A cigaretta, amelynek kívánatos elhagyásáról annyit élcelődtek.

Az egészen kerek évfordulótól, 2000-től kezdve, minden szeptember utolsó vasárnapján a Szív Világnapját ünnepeljük egészségfejlesztő, prevenciós célú programokkal. Így volt ez most, szeptember 28-án Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán is.

Nyíregyháziként ez utóbbi rendezvényen jártam, s mondhatni: jó szívvel fogadtam az ott látottakat. A Szív Világnapját nálunk felkaroló Jósa András Oktató Kórház csapata a lehető legjobb helyszínt választotta: az Erdei tornapályát, míg a megyei közgyűlés elnöke mellett a „szívügyünkhöz”olyan közismert és közszeretetnek örvendő személyeket sikerült megnyerni, mint a város szülöttét: dr. Szabó Tünde olimpikont és Gosztola Adél színművésznőt.

Stílusosan szólva: jöttek szívesen!
A rendezők elégedettek lehettek a három–négyezernyi érdeklődővel, akik közül mintegy másfél ezren valamennyi (egyébként ingyenes) szűrővizsgálaton részt vettek. Ha valaminek, hát a szívünknek elengedhetetlen a rendszeres odafigyelés. Akik eljöttek, azok nemcsak a mostani világnap mottóját – az ”Ismeri Ön a kockázatait?” tudhatták meg, de a kérdésre a választ is.

Évente csupán hazánkban hatvanezer embertársunk hal meg szívinfarktusban. Ne restelljük megkérdezni magunktól: – Ismerem a kockázataimat?!

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában