Helyi közélet

2008.09.22. 15:33

Téves riasztások Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Gyakran látjuk, ahogy a megye útjain rendőr gépkocsi, vagy tűzoltó jármű, esetleg mentő gépkocsi halad megkülönböztető jelzéssel.</p>

Nem ritka azoknak az eseteknek a száma sem, amikor egymás után mennek a baj helyére. Nem is gondolnánk, hogy amikor hívást kapnak a készenléti szervek, a hozzájuk befutó hívások döntő része nem valós eset.

A tűzoltókhoz napi átlagban 1000 hívás fut be – adott választ érdeklődésünkre Kruppi István tü.őrgy. majd hozzátette – a befutó hívásokból valódi esemény 3-4 lehet, a többi téves jelzés. Nem mind szórakozásból adódó, hanem mondjuk valaki lát egy nagy füstöt egy ház mellett, azt gondolja, hogy tűz keletkezett, majd kiérkezve kiderül, hogy valaki ellenőrzött körülmények mellett gazt éget. Sajnos olyan is előfordul, hogy ugyanarról a számról ismétlődő jelleggel jönnek a hamis bejelentések.

- A rendőrségre napi átlagban 1500 hívás fut be – adott tájékoztatást Fülöp Gergely r.fhdgy. a rendőrség részéről. - Ezekből úgy 2-300 olyan hívás van, ami rendőri intézkedést igényel. Ez a szám ne tévesszen meg senkit, sok az olyan bejelentés, ami mondjuk egy nagyobb baleset esetén ugyanarról az esetről ad tájékoztatást. Sok az olyan hívás is, ami nem bűncselekmény, ilyenkor megfelelő tájékoztatást adunk, például a gyakori szomszédviták esetében. Ami még sűrűn előfordul, az mondjuk a nyitáskor, illetve záráskor előforduló véletlen támadásjelzés, amikor mondjuk a takarítónő okozza a jelzést, de néma riasztás miatt nem is veszi észre, csak a kiérkező rendőröket. Előfordul gyermekek között a szórakozásból telefonáló, de azért az több mint érdekes, hogy mondjuk a futball VB döntő idején nincs téves riasztás.

Amikor hirtelen időjárás változás történik, és a riasztókhoz kötött érzékelőket nem állították be megfelelő tartományban, olyankor gyakrabban keletkezik téves érzékelés – mesél a kulisszatitkokról egy szakembere, Tomasovszki Pál. Függ a téves riasztás attól, hogy belső, vagy külső érzékelőről van-e szó. A külső érzékelő előtt egy elrepülő madár is okozhat jelzést, a belsőnél szinte kizárható, mert általában a hőmérsékletváltozást érzékelő infravörös és a mozgást érzékelő doppelr radar együttes érzékelését értékeli egy miniszámítógép. Gond abból lehet, ha van egy áramszünet, és mondjuk régi a működést biztosító akkumulátor, mert amint nagyon lecsökken a kapacitása, egy szint alatt olyan mintha nem működne, és ez szabotázsjelzést okozhat. Az új technikájú érzékelők és a rendszeres karbantartás segít megelőzni az ilyen vakriasztást.

Kapcsolódó cikkek:

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában