Helyi közélet

2008.09.18. 15:19

Vadászrepülők rakétáit javíthatják a Nyírségben

<p>Nyírtelek - Más közép-és dél-európai országok légierői számára is karbantarthatják a csapásmérő fegyverzetet. A Gripen és az F-16 típusok számára kínálja fel a szolgáltatást nyírteleki társaság.</p>

Vadászrepülőgépek rakétáit szerelik illetve tartják karban Nyírtelken, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. és az amerikai Raytheon közötti együttműködés keretében.

A nyírteleki cég logisztikai-szerelő- és beállítóbázist működtet, s szakemberei olyan levegő-föld rakéták üzembiztonságát ellenőrzik, amelyeket többek között a magyar légierő Gripen vadászgépei is hordanak szárnyaik alatt. A Maverick levegő-föld rakéták ugyanakkor más típusokra is függeszthetők, így a svéd Gripen mellett az amerikai F-16-osra, és a cseh L-159-es Albatros kiképző-harcigépre is.

Mivel a közép- és dél-európai térség más országaiban is hadrendben állnak ezek a típusok, illetve Románia és Bulgária is F-16-osok vagy Gripenek beszerzése előtt áll, szükségük lesz a Maverick rakétákra, amelyeket Magyarországra, Nyírtelekre hozhatnak majd beállításra, ellenőrzésre és javításra.

A korszakos svájci kísérlet részesei

A világsajtó vezető hírei között számolt be arról, hogy a napokban „bekapcsolták” a nagy hadron ütköztetőt, a világ legnagyobb részecskegyorsítójátSvájcban, a Genf melletti nemzetközi kutatóközpontban, a CERN-ben. Egyes aggódó hangok szerint a Föld illetve az egész Univerzum összeomlásához is vezethet a kísérlet, de szakértők ezt cáfolják. Abban viszont nagy az egyetértés, hogy nagy hadron ütköztető megépítése az emberiség egyik legnagyobb tudományos-technikai teljesítménye, amihez csak a Nemzetközi Űrállomás építése fogható. Kevesen tudják, hogy ebből a nagyszabású munkából a nyírteleki HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. is kivette a részét.

– A különleges, egyedülálló nemzetközi kutatóközpont technikai berendezései magyar alkatrészeket, berendezéseket is tartalmaznak, amelyet itt, Nyírtelken állítottunk elő. A CERN részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a francia-svájci határon működik, Genftől kissé északra. Az alapító okiratot 1954. szeptember 29-kén írták alá, tizenkét tagállammal, jelenleg húsz tagországot tudhat soraiban, köztük Magyarországot – ad háttérinformációkat Bese Ferenc, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. vezérigazgatója.

Termékek és rendszerek

A nemzetközi szervezet gondoskodik többek között részecskegyorsítóról a nagyenergiájú fizika számára – fűzi hozzá Bese Ferenc –, és számtalan kísérlet hajtott már végre. Mintegy nyolc évvel ezelőtt az Arzenált is bevonták a programba, ami nagy elismerés, hiszen technikai és szakmai mutatói alapján a kutatóközpont partnerévé válhattunk. A kapcsolat azóta is töretlen, folyamatosan kapjuk a megrendeléseket és ami nagyon fontos: maximális megelégedettségi visszajelzésekkel. Az eltelt időszakban több mint 2700 alkatrészt, szerelvényt, műszaki terméket, kész rendszert, berendezést szállítottak le SvájcbaNyírtelekről, közel 600 ezer svájci frank értékben.

Fontosabb Arzenál termékek a kutatóközpontban

- monitor alkatrészek
- vákuum kamra
- WPS alkatrészek
- extra berendezések
-mágneses elemek
- árnyékoló berendezések
- hullámvezetõ szerelvények

Az Univerzum nincs veszélyben

Megkezdőtek a kísérletek a világ legnagyobb és legújabb részecskegyorsítójában a Genf mellett lévő részecskefizikai kutatóközpontban, a CERN-ben. Az itt, egész pontosan egy 27 kilométeres alagútban végzett megfigyelésekből az Univerzum kialakulásának és az anyag szerkezetének soha nem látott titkaira derülhet fény. Furcsa dolgok, például apró fekete lyukak vagy „időutazás” megjelenése is lehetséges, sőt, az egész Világegyetem eltűnhet egy fura vákuumbuborékban.

A tudósok véleménye alapján megnyugodhatunk: szerintük ezek a dolgok már természetes módon is megtörténhettek volna, minden másodpercben sokmilliószor az Univerzumban. Így aztán folytatják a munkát, az első protonnyalábokat óvatosan, lépésről-lépésre vezették körbe a két gyorsítógyűrűben – a lényeg: megkezdődtek a fizika alapvető kérdéseire válaszokkal kecsegtető ütköztetések.

Kapcsolódó cikkek:

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában