Helyi közélet

2008.09.01. 06:28

Világsztár lép ma este a Kossuth tér színpadára

<p>Nyíregyháza - A világ egyik legjobb dzsesszgitárosát ma este nyolctól a Kossuth téren hallhatjuk. Al Di Meola 1954-ben született, az első hangszer, amin játszani tanult, a dob volt, ám nyolc éves korában áttért a gitárra – s milyen jól tette!</p>

Al Di Meola 1954-ben született, az első hangszer, amin játszani tanult, a dob volt, ám nyolc éves korában áttért a gitárra. Ugyan már tinédzserkorában igen jól játszott gitárján, társai mégsem ismerték el igazán. 1971-ben beiratkozott egy híres bostoni zeneiskolába, ahol másodévtől már egy zenekarban játszott, 1974-ben azonban egy mindent megváltoztató telefonhívás érkezett.

A vonal túlsó végén Chick Corea beszélt, aki már akkor is majdnem akkora névnek számított a szakmában, mint manapság. Azt kérdezte, hogy nincs-e kedve átmenni egy próbára. Mégpedig a Return to Forever nevű együttesbe, ami máig a leghíresebb fúziós banda. „Egy álom vált valóra. Tíz perc alatt összepakoltam néhány ruhát egy táskába, buszra ültem, és soha többet nem láttam azt a bostoni lakást – mondta.

Egy hétvégén át gyakoroltak együtt, aztán Al már színpadra is lépett az együttessel. Óriási sikerekkel a hátuk mögött 1976-ban oszlott fel az együttes, s már ebben az évben megjelent Al első szólólemeze, amit számos egyéb követett. Következhetne egy igen hosszú lista, hogy ki mindenkivel játszott együtt saját lemezein, de maradjunk inkább annyiban: szinte mindenkivel, aki számít. Nem csak a dzsessz és fúziós zene ászaival: dolgozott Paul Simon és David Matthews lemezein is.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában