Helyi közélet

2008.09.11. 11:20

Vízminőségi kárelhárítási gyakorlat Tokajban

<p>Tokaj - A kárelhárítási gyakorlatban a FETIKÖVIZIG és az ÉKÖVIZIG részéről összesen 80 fő vett részt, a gyakorlat költsége közel 3 millió Ft-ot tett ki.</p>

Az elmúlt években több, jelentősebb, sok esetben rendkívülinek is mondható árhullám vonult le tetemes kárt okozva folyóink mentén. A levonuló árhullámok szinte mindegyike magával hozta a folyók partján, hullámtéri, ártéri területein lerakott hulladékokat (háztartási szemetet, műanyag flakonokat stb.), szennyező anyagokat, valamint sok esetben az emberi tevékenységből származó környezeti károkozások (olajszennyezés, vegyianyag-szennyezés, stb.) is jelentős károkat okoztak évről évre folyóink és kisebb vízfolyásaink mentén.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok „a környezetkárosodás megelőzésének és elhárításának rendjéről” szóló 90/2007. (IV.26.) Kormányrendelet előírásai szerint évente kötelesek megszervezni és lebonyolítani a kárelhárítási gyakorlatokat.

Az ÉKÖVIZIG (Miskolc) és a FETIKÖVIZIG (Nyíregyháza) által közösen, 2008. szeptember 10-11-én megtartott kétnapos vízminőségi kárelhárítási gyakorlat a védekezésben részt vevők szinten tartását, továbbképzését az eszközök, technikák alkalmazásának gyakorlását és nem utolsó sorban azok számára, akik eddig nem vettek rész a védelmi osztag munkájában, azok számára a betanulást jelentette.

Az első nap a szakmai továbbképzésen túl az alkalmazandó eszközökkel, új technikai fölszerelésekkel ismerkedtek a szakemberek, míg a második napon azok használatát gyakorolták és sajátították el.

A gyakorlat keretében a mai napon, Tokajban, az úgynevezett Patkó-bánya térségében, a vízirakodó alatti területen lévő vízminőségi kárelhárítási helynél a felszínen úszó szennyeződések (pille-palack, hínár, békalencse, olajszennyeződés, elpusztult- és fertőzött halállomány) elleni védekezés kerül szimulálásra.

A kárelhárítási gyakorlatban a FETIKÖVIZIG és az ÉKÖVIZIG részéről összesen 80 fő vett részt, a gyakorlat költsége közel 3 millió Ft-ot tett ki.

- Rácz Miklós, az ÉKÖVÍZIG igazgatója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában