Helyi közélet

2008.09.04. 06:37

Zaklató kontra zaklatott 2. rész

<p>Nyíregyháza - Mi számít zaklatásnak? Hogyan tudunk védekezni ellene? Erről kérdeztük illetékes szakértőnket, Fülöp Gergely rendőr főhadnagyot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/zaklato-kontra-zaklatott-2-resz/cn/szon-news-km_01-20080903-064435">Zaklatással kapcsolatos hatályos törvény&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Korábban nem egyedi esetről számolhattunk be. Idén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében január 1. és szeptember 2. között zaklatás miatt 82 esetben indult büntetőeljárás, többségében a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon. Gyanúsítottként eddig 36 személyt hallgattak ki.

A zaklatás forrása

„- Az eddigi tapasztalatok szerint a zaklatás, mint új törvényi tényállás leginkább felbomló kapcsolatokat követően jelentkezik, jelenlegi vagy volt házastársak és élettársak között (ez súlyosbító körülmény), ritkábban más jellegű vitás kérdés nyomán. A zaklatás sokszor telefonhívás vagy sms formájában valósul meg, a személyes interakció valamivel ritkább. Gyakori, hogy a zaklató erőszakos cselekménnyel fenyegeti áldozatát, ami szintén súlyosbítja a cselekmény megítélését.”

Mit tehetünk ellene?

„– Ha valakit zaklatás ér, sokszor elég az illetővel tisztázni a helyzetet, hátha nem is tudatosult benne, hogy a másik fél nem örül például a napi száz szöveges üzenetnek. Amennyiben ez nem jár sikerrel, érdemes kilátásba helyezni a rendőrségi feljelentést. Amennyiben ez sem hat, az áldozat eldöntheti, hogy inkább megváltoztatja telefonszámát, e-mail címét, vagy feljelentést tesz. Amennyiben a zaklatás valóban fizikai erőszakig jut el, mindenképpen érdemes a rendőrséghez fordulni!”

Hogyan segíthet a rendőrség?

„- A feljelentés alapján a rendőrség eldönti, hogy megvalósult-e bűncselekmény. Ha igen, akkor a nyomozás során beszerzik a szükséges adatokat (pl. telefonos-híváslisták), kihallgatják a tanúkat és a zaklatót is. Már maga a gyanúsítotti kihallgatás is elrettentő lehet, az eljárás végén pedig a bíróság szükség szerint kiszabja ítéletét, ami egy, két, vagy akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet a körülmények függvényében.”

- K.A. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában